Kossuth-kiflik versenye a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 06. 12:02

Kossuth-kiflik versenyét hirdette meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító kiflisütőversenyt március 15-én rendezik meg – tájékoztatta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Az államférfi a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, amelynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A „pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, amely Kossuth Lajos kedvence lett.

Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.

A kiflisütőversenyre saját készítésű édességgel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek „bemutatására” és persze majd megkóstolására a március 15-ei ünnepen nyílik majd lehetőség. Az első helyezett kiflisütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink