Magazin: Kortárs Cukrászat

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 09. 19. 07:22

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös programja a 2015 óta töretlen népszerűségnek örvendő Kortárs Cukrászat rendezvénysorozat. A projekt részleteiről a szervezőket kérdeztük.

Műhelytitkok

Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

– Mi a Kortárs Cukrászat rendezvények lényege?

Vojtek Éva
főszerkesztő
Cukrászmester magazin

– Minden hónap utolsó szerdáján a múzeum Dobos Szalonjában az érdeklődők színes történetek és érdekes szakmai műhelytitkok birtokába jutnak, megismerkednek a múlt és a jelen új cukrászgenerációinak képviselőivel – mindezt sütemények, csokoládék kóstolása közepette. A hazai, főleg vidéken dolgozó kézműves, értéket teremtő ipartestületi cukrászokat kívánjuk bemutatni. Az estekről felvételt készítünk, és ezt archiváljuk, így dokumentálva a XXI. század magyar cukrászatát. Az itt készített filmfelvételek a múzeum tulajdonába kerülnek.

– Hogyan képzeljünk el egy-egy ilyen bemutatkozást?

– Minden esten két cukrász a vendégünk, akik az előadás első részében bemutatják a régiójukat, városukat, majd elmesélik életútjukat, eredményeiket, és hallhatunk szakmai elkötelezettségükről. Igyekszünk a cukrászt mint embert is bemutatni, beszélünk terveiről, hobbijáról, kedvenc süteményéről, családjáról – ez mindig személytől függő. Némelyik eseményt artisztikai bemutató, grillázskészítés, zenei betétek, régi tárgyak, szakácskönyvek bemutatása stb. gazdagított. Az est végén a hallgatók kérdéseket tehetnek fel, recepteket kérhetnek a cukrászoktól.

A rendezvénynek helyt adó Dobos Szalonba 60-70 fő érkezik egy-egy ilyen eseményre, közöttük 150-200 darab minisüteményt osztunk szét. A rendezvényünk speciális kínálata miatt regisztrációs jelentkezést vezettünk be, amely a programmal együtt a múzeum honlapján elérhető.

– Kik az estek látogatói?

– Az eltelt évek alatt kialakult egy törzsgárda látogatói kör, ennek éppúgy vannak civil tagjai, mint szakmabeliek. Minthogy a szakiskolások fél áron látogathatják, többször volt már példa arra is, hogy a tanárok elhozták diákjaikat. A vendéglátók a hátrányos helyzetű embertársaink elkötelezett támogatói, így tavaly szeptemberben például a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tagjai voltak meghívott vendégeink. A múzeum a belépőjegyhez társította a részvételi lehetőséget, így aki korábban érkezik, megnézheti a múzeum állandó és ideiglenes kiállításait.

Az azonos értékek mentén való gondolkodás következő állomása lesz a Határtalan Édességek nevű rendezvényünk, 2018. szeptember 23-án, ahol a Kárpát-medencében élő nemzetiségek jellegzetes süteményeit mutatjuk be. //

Üzenet az utókornak

Kiss Imre, az MVKM igazgatója

– Mit jelent a múzeumnak ez a projekt?

Kiss Imre
igazgató
MVKM

– Sikertörténetként értékeljük az együttműködést, annyira, hogy ma már azon gondolkodunk, az elgondolást éttermekre is transzponáljuk majd. Előfordult már néhányszor, hogy egy-egy vendéget többször is meghívtunk; Gábor Sándor például nemcsak zseniális desszertkreációit hozta el hozzánk, de Rákóczi János életművének érdekes részleteivel is segített megismerkedni.

Az esteken rögzített beszélgetések archiválását fontos feladatunknak tekintjük, mert nagy szükség van arra, hogy az utókornak is megmaradjanak ilyen filmek – a feldolgozásuk már az ő dolguk lesz!

– Mindez további inspirációkat is adhat!

– Valóban: gondolkodunk a borestjeink filmre vételében is, bár még nem találtunk hozzá forrást. Illetve jövőre a pálinkakészítők lennének soron, mert egy tömény szeszekről szóló kiállítást tervezünk az év közepére.

Persze elképzelhető új projekt is, amely egy-egy ilyen beszélgetésből kinő, mint például a szolnoki Móra Laci bácsi festményeinek nálunk szervezett kiállítása. Ő legalább olyan jó festő, mint amilyen kiváló cukrász, ezért kérésemre készített egy sorozat festményt jeles cukrászsüteményeinkről. Ez is a múzeumunkban landolt és a gyűjteményünket gyarapítja.

– A szakma más szegmenseiből érkező hasonló ötleteket is szívesen fogadnának?

– A szakmai együttműködés rendkívül fontos, mondhatnám létkérdés számunkra. A ma múzeumaként a jelenkori jelenségekre is reagálnunk kell – még akkor is, ha ez a múltból indul, mint amilyen például az Auguszt kiállításunk is volt, ami a történelmünk lüktetését gyönyörűen mutatta egy többgenerációs és igazán példaértékű család történetében.

Minden hasonló ötletre, közös munkára nyitottak vagyunk, jöjjön az iniciatíva akár a szakmától, a sajtótól; bárkitől. //

Kapcsolódó cikkeink