Koronavírus: átalakuló világ

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2020. 03. 27. 08:50

A koronavírus-krízus egy sor meglepő változást hoz a mindennapjainkba. Kaliforniában a hatóságok kínai drónokat használnak a csoportosulások megfékezésére, ami pár napja még tilos volt. A repülési szakértők úgy vélik, ez a lépés felgyorsítja majd az online rendelések házhozszállításánál a drónok jelenlétének erősödését.

Az extrém módon megnövekedett online vásárlások miatt az Amazon, amely azon dolgozik, hogy a lehető legkevesebb személyes kapcsolatra legyen szükség a kiszállítások során, 100.000 ideiglenes munkatársat alkalmazott 175 elosztóközpontjában, negyedével növelve munkaerő-kapacitását. Ám az óriási cég még így is nehezen kezeli a beérkező megrendeléseket, és március 18 óta semmi mást nem szállít ki, csak a krízishez kapcsolódó termékeket.

Ezzel szemben a retail-szakértők azt jósolják hogy az online rendelt termékek házhozszállításának aránya a járvány lezajlása után is jelentősen növekedni fog. A szakemberek úgy vélik, hogy azok az idős fogyasztók, akik soha, vagy csak nagyon ritkán vásároltak online a krízis előtt, most annyira „belejönnek” a vásárlás e formájába, hogy a járvány lecsengésével is megtartják új szokásukat.

Ugyanakkor a hagyományos (fizikai bolttal rendelkező) kiskereskedők továbbra is képtelenek elegendő munkatársat toborozni. A Walmart 150 ezer új dolgozót állítana hadrendbe, a Dollar Tree 25 000 embert venne fel, a 7-Eleven pedig 20 ezret.

LZ

Kapcsolódó cikkeink