Környezetbarát és takarékos fényforrás a LED

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 00:02

Megéri lecserélni a hagyományos izzólámpákat és régi fénycsöveket LED-re, hiszen az ilyen fényforrás minden működési paraméterében mérföldekkel jobb elődeinél. A LED- (Light-Emitting Diode = fénykibocsátó dióda) lámpák alkalmazási területe folyamatosan bővül. A kezdetben főleg dekoratív- és reklámvilágításra használt LED-ek napjainkra betörtek az általános világítás területére is.

Az LG Electronics csúcstechnológiás LED-lámpái már hazánkban is kaphatók, amivel az eddigieknél sokkal környezetbarátabb és energiatakarékosabb módon világíthatjuk meg otthonunkat vagy irodánkat.

A LED-lámpák legnagyobb előnye a környezetbarát működés, vagyis a nagyobb fényerő, a megnövelt élettartam és az alacsony fogyasztás. A gyártásuk is környezetbarát módon történik. A kiemelkedő tulajdonságok abból fakadnak, hogy a LED-ek olyan szilárdtest-félvezetők, amelyek az elektromos energiát közvetlenül fénnyé alakítják át. A fényhasznosítás tekintetében a LED-lámpák modelltől és felhasználástól függően 50-100 lm/W között mozognak, ami többszöröse a hagyományos izzókénak. A LED-ekre jellemző kiváló hatásfok többek között annak köszönhető, hogy az elektromágneses sugárzást a látható fény spektrumában adják le, vagyis nem, vagy alig sugároznak az infravörös (IR) és az ultraibolya (UV) tartományban.

A nagyon kedvező fogyasztási mutatók mellett a világítástechnikai célra használt LED-ek élettartama körülbelül 50 000 óra, amely ötvenszerese az izzólámpákénak, és négyszerese a fénycsövekének. A hosszú élettartamnak köszönhetően a LED-ek esetében lényegesen kevesebb hulladék keletkezik, ráadásul a LED-izzólámpák teljes egészében újrahasznosíthatóak. A hagyományos fényforrások, különösen a gázkisüléses elven működő típusok nagy mennyiségű, súlyosan környezetszennyező anyagot, például higanyt tartalmaznak. Ezen fényforrások begyűjtése és a szennyező anyagok feldolgozása rendkívül magas költségekkel jár.

A LED-es világítás alacsony energiafelhasználásának köszönhetően jelentősen csökkenthető a környezetünket szennyező szén-dioxid-kibocsátás is.

Az LG a világítástechnikai ipar azon kevés gyártói közé tartozik, amely az alapanyagoktól egészen a boltokba kerülő késztermékig mindent saját maga fejleszt és gyárt. Termékeik jelenleg a Ramiris Kft. webshopjában kaphatóak, hamarosan az LG Klub saját webshopján, valamint az Extreme Digitálnál is elérhetővé válnak.

Kapcsolódó cikkeink