Körkép a belvárosi üzlethelyiségek piacáról

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 19. 00:06

Fél éve az elmúlt 9 év legmagasabb üresedési arányaitól tarthatott Budapest belvárosának üzlethelyiség-piaca. 2009 végén elmondhatjuk, hogy a gazdasági válság eltérően befolyásolta az egyes részpiacokat – derül ki az Ecorys Magyarország felméréséből.

A nemzetközi tanácsadó cég vizsgálata Budapest legfontosabb bevásárlóutcáira – a Váci utca teljes hosszára, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon, valamint a Nagykörút Nyugati tér és Blaha Lujza tér közé eső szakaszaira – terjedt ki, valamint idén először a Vörösmarty tér és a Deák Ferenc utca (Fashion Street) is bekerült a felmérésbe.
Az összesítések alapján látható, hogy az elmúlt három évben jelentős változáson ment át a belvárosi üzlethelyiség-piac. A gazdasági válság hatására az eddig többé-kevésbé homogén belvárosi üzlethelyiség-piac különböző szegmenseiben jelentős minőségi különbségek jöttek létre, melyek a későbbiekben meghatározhatják fejlődési irányukat is.
Míg az Andrássy út, a régi Váci utca tengelye kiegészülve a Fashion Street-tel, a Vörösmarty 1-el és a Dorottya Palazzoval tovább erősödött és minőségi színvonala emelkedett, addig a Nagykörút pozitív üresedési mutatói ellenére sem képes tartani a lépést a minőségi üzlethelyiségek piacán, az új Váci utca pedig végleg közepes színvonalú vendéglátó és szuvenír célponttá válik. A kisebb tőkéjű, jellemzően hazai érdekeltségű üzletek lassan végleg kiszorulnak a Belváros legfrekventáltabb részeiről, és sorra jelennek meg helyükön, a közép és a felső rétegeket célzó, elegáns nemzetközi divatcégek és szolgáltatók üzletei.
Ezt a folyamatot tovább fogják erősíteni a jelenleg fejlesztés alatt álló projektek, melyek az északi Váci utca térségében kapnak helyet (a Klotild-palota, az egykori Budapesti Tőzsde épületében helyet kapó luxusáruház a Váci 1). Hasonlóan ráerősíthet a minőségi olló nyílására a Belvárosban jövő májusra elkészülő Főutca közterületi fejlesztés, mely a régi Váci utca térségét (Petőfi Sándor és Bécsi utca) várhatóan erősíteni, míg az utca új, déli részének pozícióját (a Kecskeméti utca konkurenciaként fog megjelenni) inkább gyengíteni fogja – írja a tozsdeforum.hu.
Kapcsolódó cikkeink