Kopint-Tárki: az export és a lakossági fogyasztás lendíthet a gazdasági növekedésen

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 15. 11:45

A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus projektjeinek lezárulta kisebb törést eredményezhet a beruházásokban, az export és a lakossági fogyasztás azonban lendíthet a gazdasági növekedésen – jelentette ki Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója pénteken Szegeden.

polc-

A tavalyi gazdasági növekedés a becslések szerint alacsonyabb volt a 2014-esnél, de megközelíti a 3 százalékot, emellett az egyensúlyi mutatók is jól alakultak – mondta a szakember a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara gazdasági évnyitóján tartott előadásán.

Idén a zrt. valamivel alacsonyabb, 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést vár. Ennek oka, hogy lezárultak az előző uniós ciklushoz tartozó projektek, és bár az újak viszonylag gyorsan beindulnak, mégis bekövetkezik egy kisebb törés a beruházásokban – tudatta a közgazdász.

Palócz Éva hangsúlyozta, az európai uniós források nagyon komoly szerepet játszottak az elmúlt évek gazdasági növekedésében, különösen a 2014-es 3,7 százalékos bővülésben. Hozzátette, az elmúlt évek autó-, gumi- és vegyipari fejlesztései várhatóan beérnek, és az export növekedését eredményezik. Az előrejelzések szerint a lakossági fogyasztás részben a devizahitelek lezárultával, részben a viszonylag kiegyensúlyozott keresetnövekedés és foglalkoztatás-bővülésnek köszönhetően emelkedni fog.

Már 2015-ben is megfigyelhető volt, és várhatóan idén is folytatódik a szolgáltatások bővülése. A lakossági fogyasztás növekedésével lépést tart a kereskedelem, és kedvezően alakulnak a vendéglátás és a szállodaipar mutatói – tudatta a közgazdász.

Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásainak java része már karácsony előtt megjelent. Az érintetteknek, elsősorban az önkormányzatoknak, egy-két hónapon belül el kell készíteniük a pályázatokat, van olyan kiírás, amelynek beadási határideje január 18. Hozzátette: egy rövid elbírálási időszakot követően elkezdődhet a megvalósítás.

A kiírást hosszú előkészítés előzte meg, a települések, önkormányzatok már korábban megalkották integrált fejlesztési programjukat, így a pályázatok elkészítése és megvalósítása gördülékenyen történhet majd – hangsúlyozta az elnök.

A területfejlesztésre a korábbi uniós költségvetési ciklusnál lényegesen több forrás áll rendelkezésre, a TOP 1231 milliárd forintos keretösszegével a második legnagyobb operatív program. Ebből csaknem 30 milliárd forint áll Csongrád megye rendelkezésére, Szeged mintegy 33, Hódmezővásárhely pedig 10 milliárd forintot fordíthat fejlesztésre ebből a forrásból – tudatta Dancsó József.

A Magyar Államkincstár közreműködő szervezetként vesz részt az operatív programban, a megyei igazgatóságokon külön egységek segítik a pályázatok beadását, megvalósítását és végzik el a szükséges ellenőrzéseket – mondta az elnök. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink