Komoly tejválságot hozhat ez az ősz

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 09. 11:37
A kormány teljesen tönkretette az ágazatot a piaci szabályozás miatt, a tej árának hatósági korlátozása pedig azoknak a jómódúaknak is segít, akik erre nem szorulnak rá – vélekednek a szerbiai tejtermelők.

Tejhiány várható a régióban

A jelenleg is dúló tejhiány még csak a kezdet, a helyzet folyamatosan romlani fog, mert a kormányzat teljesen tönkretette az ágazatot. Josip Mackovic mérgesi farmtulajdonos egyenesen úgy véli, hogy mára megszűnt a tejtermelés ágazata.

A kormány nagyon rossz döntést hozott, amikor a termelési árak drasztikus növekedése ellenére is korlátozni kezdték az alapvető élelmiszerek árát – írja a Szabad Magyar Szó. Elmondása szerint a feldolgozók és a kereskedők ajánlatot kaptak a megállapodás lehetőségéről: ha van profit, hogyan osszák el, ha veszteséges a termelés, akkor közösen vállalják a terheket.

A tej árának hatósági korlátozása rossz döntés volt, mert az ország szociális védelmének kellene gondoskodnia azokról az állampolgárokról, akik nincsenek olyan anyagi helyzetben, hogy megvegyék a tejet, ehelyett azonban az állam védi azokat, akiknek nem számít a tej ára – vélekedett Josip Mackovic.

Dejan Trajkovic skorenovaci farmtulajdonos szerint októberben és novemberben csúcsosodhat ki a tejhiány, mert akkor lesz a legnagyobb a kereslet a tejre. Hozzátette, a jelenlegi helyzet annak a következménye, hogy a tejgyárak „nem szokták meg azt, hogy fizetniük kell a tejért”, amelynek a felvásárlási ára most nem 50-60, hanem legalább 120 dinár kellene hogy legyen.

Szabad Magyar Szó

 

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink