Komoly jövő előtt áll a pakisztáni-magyar mezőgazdasági együttműködés

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 17. 11:59

A kétoldalú mezőgazdasági együttműködés lehetőségeiről egyeztettek Dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és Asad Rehman Gilanit, a Pakisztáni Befektetési Tanács (BOI) elnöke. A felek a megbeszélésen kitértek a vetőmagtechnológia-transzferekre, a tejágazati beruházásokra és a mezőgazdaság gépesítésére is.

A két ország a klímaváltozás elleni küzdelem témában is együttműködik. (Fotó: Pixabay)

A helyettes államtitkár kiemelte, Magyarország vezető szerepét a GMO-mentes vetőmagtermelő országok között és ismertette a több mint 140 éves múltra visszatekintő magyar vetőmag-minősítési rendszert. Hangsúlyozta: hazánkban jelenleg több mint 900 vetőmagnemesítéssel és -termesztéssel foglalkozó intézmény és vállalkozás működik. Javaslatot tett a közvetlen kapcsolatfelvételre a magyar nemesítő cégekkel, a Pakisztán számára kiemelt fontosságú vetőmagok minőségének javítása érdekében. A megbeszélés során körvonalazódtak a kooperáció további lehetséges formái a mezőgazdasági gépgyártás, valamint az agrárdigitalizáció, a növényvédelem, a takarmánytermelés, illetve az élelmiszer-feldolgozás terén.

A felek megegyeztek abban, hogy folytatják a konzultációt a klímaváltozás okozta kihívások kezelése, különösen az öntözésfejlesztés kapcsán szerzett magyar tapasztalatok átadása, illetve a magas teljesítményű öntözőberendezések telepítése kapcsán.

AM

Kapcsolódó cikkeink