Kolbászok, szalámik, taktikák
Hiába tradicionális a magyar piacon a kolbász és a szalámi, jelen gazdasági helyzetben még az enyhén csökkenő árszínvonal is csak a volumen szinten tartására elegendő. Mit lépnek a márkák? A tömegesen tapasztalható lefelé váltást a „prémium vevők” íz- és egészségigényeinek kielégítésével ellensúlyozzák, a méretvariánsok növelésével az ideális árpontokat keresik, fiatalosabb marketingjükkel pedig a jövő törzsvevőit nevelik ki.
A cikk a Trade magazin 2025/10. lapszámában olvasható.
Stabil volumenről, enyhén csökkenő árszintről számolnak be a szalámi- és kolbászpiac szereplői. A fogyasztók árérzékenysége egy ilyen (alapanyag- és előállítási költségből fakadóan) drágább átlagárú készítménykategóriánál különösen előtérbe kerül, ami igazolja az akciók és hálózatok súlyának fontosságát.
Igények méretre szabva
A szalámi kategória lefelé mozgó átlagárai mögött nagy részben az olcsóbb termékek iránti keresletnövekedés áll.

Szabó-Spanyol Henriett
senior brand menedzser
Bonafarm
– Egyre több vásárló választja a „szalámiszerű” termékeket (amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv szerint nem nevezhetők szaláminak) – kommentálja a jelenséget Szabó-Spanyol Henriett, a Bonafarm Zrt. senior brand menedzsere (PICK márka). – Ezzel együtt a téliszalámi szegmens is enyhén nő, ami azt jelenti, hogy a PICK számára a legfontosabb és a piacon is a legértékesebb, legmagasabb minőségi attribútumokkal rendelkező szalámi jelen helyzetben sem vesztett vonzerejéből.
Megtudjuk tőle azt is, hogy a csemegepultok forgalma országos átlagban továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Ez többek között azt is jelenti, hogy az önkiszolgáló térnyerése a saját márkás szalámi termékeket is segíti.

Benkő András
kereskedelmi és marketingigazgató
Kaiser Food
Benkő András, a Kaiser Food Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója mindenekelőtt azt emeli ki, hogy a márkázott termékek esetében a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések iránti kereslet erősödött, ami jelentős forgalomnövekedést eredményezett ebben a szegmensben. Ugyanakkor jól látható tendencia, hogy az árérzékeny vásárlói réteg egyre inkább a kisebb kiszerelések felé fordul – elsősorban a kedvezőbb árpont miatt –, ami új kihívásokat és lehetőségeket teremt a termékportfólió optimalizálása terén.
A kolbászpiacon is tapasztalható az alacsonyabb árfekvésű termékek térnyerése, tudjuk meg Szalai Tamástól, a Gyulahús Kft. marketing managerétől. Mint mondja, sajnálatos módon a háború okozta bizonytalanság rányomja a fogyasztásra is a bélyegét.

Szalai Tamás
marketing manager
Gyulahús
– A lakosság számára segítséget nyújt a kormány által bevezetett árrésstop, ám, mivel a kolbász és májas termékkör kimaradt a szabályozásból, ennek gyártóként negatív hatását érezzük. A második félévre a remélhetőleg bekövetkező tűzszünet és háború végének hatására a fogyasztást ösztönző, kiváló magyar gazdaságpolitikának (árrésstop meghosszabbításának, más termékkörök bevonásának) köszönhetően mind értékben, mind volumenben emelkedést jósolunk.
Csökkentett zsír, nemzetközi ízvilág
A Gallicoopnál az idei év első felében a szalámi- és kolbásztermékek eladása, hasonlóan a piac egészéhez, volumenben stabil, értékben enyhén növekvő volt.

Bukovenszki Beáta
belkereskedelmi
osztályvezető
Gallicoop
– A kolbászoknál rugalmasabb fogyasztói magatartás figyelhető meg, míg a szalámik iránti kereslet kiegyensúlyozottabb. A prémium szegmens iránti érdeklődés mérséklődött, de nem szűnt meg: a különlegesebb ízvilágú termékek továbbra is keresettek – mondja Bukovenszki Beáta, a Gallicoop Zrt. belkereskedelmi osztályvezetője. – A fogyasztói árakat főként az alapanyag- és energiaárak alakították. A hazai szabályozási környezet és a globális ellátási láncok továbbra is kihívást jelentenek. A második félévre az ünnepi szezon miatt kismértékű keresletnövekedésre számítunk.
A cég innovációit a fogyasztói igények, az egészségtudatosság és a fenntarthatóság határozzák meg. Idén új, csökkentett zsírtartalmú és nemzetközi ízvilágú pulykakolbászok bevezetését tervezik, valamint környezetbarát csomagolási megoldásokat is tesztelnek.
– Marketingfókuszunk a második félévben a célzott akciókra, láthatóság növelésére és digitális aktivitásokra épül – foglalja össze mondja Bukovenszki Beáta. – Kiemelten foglalkozunk a közösségi médiával, receptes tartalmak alkalmazásával, hogy márkáink vonzóak maradjanak a tudatos, árérzékeny vásárlók számára is.

A szalámik értékesítése során folytatódott az önkiszolgáló térnyerése
Aktivitások hozzáadott értékkel
A PICK számára a legfontosabb feladat, hogy a márkát erősítsék márkaérték, ismertség és elérhetőség szempontjából is.
– Folyamatosan keressük a lehetőségét a hozzáadott értékű aktivitásoknak, amelyek mindig nagy érdeklődést váltanak ki a vásárlókból; emellett pedig az átgondolt promóciós stratégia a kampányainkkal összehangolva pozitív eredményeket produkál – emeli ki Szabó-Spanyol Henriett. – A PICK Téliszalámi hungarikum, ami különleges szintet képvisel a magyar szalámigyártásban. Azon dolgozunk folyamatosan, hogy ezt minden vásárló tudja, illetve a kosarába is helyezze a terméket.
A PICK márkát az egész év során folyamatosan építik többcsatornás, átfogó kampányokkal. A márka céljai között szerepel a fiatal generáció megszólítása a hozzájuk közel álló stílusban és felületeken. A tavaszi kampány központi üzenete a szabadba csábított, de az online megjelenésekre is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek. Így például a PICK Téliszalámi nemes értékeiről a TikTok-csatornára készítettek egy videós kampányt.
– Bár ez az időszak ezekben a kategóriákban még nem feltétlen az innovációknak és újabb ízvariánsoknak kedvez, de azt mindenképp szeretnénk erősíteni, hogy aki a PICK szalámikat választja, az jól jár: az év utolsó hónapjaiban a PICK Téliszalámihoz újra ajándékot csomagolunk a megjelölt üzletekben és időszakban – árulja el a Bonafarm Zrt. senior brand menedzsere.
Tudatos márkaépítés, piacorientált innovációk
A 2025-ös év kimagasló eredményeket hozott a Kaiser Foodnak a hazai szalámipiacon, ami elsősorban két meghatározó márkájuk, a Csabai és a Kaiser erőteljes marketingtámogatásának volt köszönhető.
– A 2025-ös év eredményei világosan jelzik: a tudatos márkaépítés, az innováció és a piacorientált fejlesztések meghatározó szerepet játszanak a szalámipiac sikerében – szögezi le Benkő András. – A sikerekhez jelentősen hozzájárult a piacra bevezetett új, kisebb kiszerelésű, 55 grammos szeleteltszalámi-portfólió is, amely jól illeszkedik a fogyasztói igények változásához. A praktikus, kisebb kiszerelésű termékek különösen népszerűek lettek az egyéni fogyasztók és kisebb háztartások körében, ami érezhetően növelte az eladásokat. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a téliszalámi kategória is, amelynek mozgatórugói elsősorban az exportpiacokon elért bővülés, valamint a saját márkás termékek iránti növekvő kereslet voltak.
A saját márkás termékek fejlesztése terén a cég szoros együttműködést alakított ki a kereskedelmi láncokkal. Számos termékjavaslat már előkészítés alatt áll, és több koncepció is a partnereik asztalán van, tudjuk meg a kereskedelmi és marketingigazgatótól.
– Márkáinkat és termékeinket a marketingeszközök teljes arzenáljával támogatjuk – jelzi Benkő András. – A másodlagos hűtős kihelyezések jelentős mértékben hozzájárulnak az értékesítés növeléséhez, míg a displayken történő megjelenítés elsősorban a márkaépítést és az üzleteken belüli vizuális jelenlétet erősíti. Emellett nagyméretű, időszakos dekorációs elemekkel is növeljük a márkaismertséget az áruházláncokban, ezzel is támogatva a vásárlói elköteleződést.
Marketing a jövő törzsvásárlóinak
A Gyulahús elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tudatosítsa fogyasztóiban: gyulai kolbászra jellemző, kiváló minőségben készíti a termékeit a Gyulahús, valamint, szemben sok májassal, a Gyulai májas magyar alapanyagokból, Magyarországon gyártott termék.
– Innovációs célunk nem csak idén, de hosszú távon is az, hogy még trendibbé tegyük a kolbászfogyasztást a Z-generáció körében, hiszen ez a generáció lesz a jövőbeli törzsvásárlója termékeinknek – szögezi le Szalai Tamás. – Ezt a termékeink attribútumainak erőteljesebb kiemelésével, illetve a Z-generáció által használt kommunikációs csatornák használatával kívánjuk elérni. Újdonságokkal is készülünk a második félévre, ezeket időben kommunikáljuk majd, mivel erős a konkurenciaharc a piacon.
Marketingvonalon a digitális térben kiemelt szerepet kapnak az online és social media aktivitások, az online nyereményjátékok, influenszer-együttműködések és célzott remarketing kampányok. Az eladáshelyi eszközök között szerepelnek a kiemelt kiskereskedelmi partnereknél kóstoltatások és bolti promóciók, emellett jelen van a cég gasztronómiai és agrárkiállításokon, és nem feledkezik meg a helyi kötődés erősítéséről sem: Gyula városával közös marketingkampányokat szervez.
– Célunk, hogy a nehezebb gazdasági környezetben is stabil, megbízható minőséget kínáljunk, és folyamatosan keressük azokat az utakat, amelyekkel közelebb vihetjük termékeinket a mai, tudatosabb vásárlókhoz. A hagyomány és innováció egyensúlya ebben kiemelt szerepet játszik – zárja gondolatait a Gyulahús marketing managere.

Az alacsonyabb árfekvésű termékek térnyerésével párhuzamosan a márkázott termékek esetében a nagyobb, gazdaságosabb kiszerelések iránti kereslet erősödött
A hírnév a legjobb promóció
Hogyan mutat a piaci helyzet egy kis húsmanufaktúra szemszögéből? Az Ozsvárt Kolbászműhely egy teljesen adalékanyag-mentes szegmenst céloz, nem használ mást kolbászaihoz, mint nemeshúst, fűszereket és tengeri sót.
– Általában elmondható, hogy a vásárlók átgondoltabban költenek. Sajnos, az árak növekedése nem mindig egyenesen arányos a minőség növekedésével – állapítja meg Ozsvárt Gábor, az Ozsvárt Kolbászműhely alapító-tulajdonosa. – Ugyanakkor a fogyasztók igyekeznek tudatosabban is táplálkozni, és a nagyipari készítményekről a figyelem a kisebb, családi manufaktúrák és őstermelők felé terelődik. Kiemelném, hogy a legmagasabb élelmiszer-biztonsági követelményeknek csak egy húsüzem tud megfelelni. Gondolok például a megfelelő szaktudásra, nyomon követésre, gyártmánylapokra, mikrobiológiai vizsgálatokra, rendszeres NÉBIH-ellenőrzésekre, HACCP működtetésére, vagy a partnerek részéről az auditszemlékre.
A cég több mint 50-féle kolbászt gyárt, a termékek védjegyoltalom alatt állnak. A forgalom legnagyobb részét éttermek, szállodák rendelésre való kiszolgálása teszi ki, de fél éve elérhető a webshopjuk is. Tavaly Stuttgartban, a SÜFFA 2024 szakkiállításon két sütőkolbászuk is GOLD minősítésű lett. Ősszel jelennek meg egy új, sertés- és marhahúsos vastagkolbász-családdal.
A SPAR-ban már 2026-ot tervezik

Maczelka Márk
kommunikációs vezető
SPAR
A SPAR is stagnálást érzékel a húskészítmények piacán, ami érvényes a kolbász és szalámi kategóriákra is. Az elmúlt években az infláció hatására a mennyiségi fejlődés megállt, és egyelőre nem indult újra.
– A magyar vásárlók árérzékenysége ebben a kategóriában nagyon megmutatkozik, mivel ezeknek a termékeknek magasabb az előállítási költsége, ezáltal a fogyasztói ára is – húzza alá Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője. – Ennek következtében az elmúlt években a szalámi és kolbász kategóriákban forgalmi fejlődés a saját márkás, alacsonyabb árpontú termékeken mutatkozik. Általánosságban a kisebb kiszerelések népszerűbbek a vásárlóink körében.
A lánc folyamatosan fejleszti a választékát, és már a 2026-os innovációikat készítik elő, tudjuk meg Maczelka Márktól.
Tálcán kínált előnyök

Tőzsér Judit
vállalati
kommunikációs vezető
Lidl Magyarország
A Lidl Magyarország értékesítési volumene szalámiból, kolbászból évről évre emelkedik, ahogyan a kínálat szélessége is. Az árszínvonal, a különféle piaci hatásoknak (energia, alapanyag, munkabérköltségek) köszönhetően szintén nő. Ugyanakkor a vállalat minden eszközével azon dolgozik, hogy a lehető legjobb áron kínálja ezeket a termékeket is, tájékoztatja lapunkat Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője, aki a piaci trendekről szólva kiemeli:
– A Lidl tapasztalatai alapján a fogyasztók egyre szívesebben vásárolják meg a szeletelt, tálcás kiszerelésű termékeket, előnyben részesítik a rúdáruval szemben. Ez kényelmesebb és fogyasztóbarátabb, hiszen nem szükséges a nagyobb kiszerelésű rudakat megvásárolni: elég csupán egy kisebb, tálcás változatot megvenni, ami felbontáskor mindig friss, szemben a hosszabb ideig tárolt rudakkal.
A lánc saját márkás termékkínálatát folyamatosan fejleszti, alakítja a fogyasztói igényeknek megfelelően. A termékek rendszeresen megtalálhatóak az akciós újságban kedvezményes áron, valamint Lidl Plus applikációban, kuponok és promóciók keretében szintén kedvező áron kaphatók.
Kapcsolódó cikkeink
Most nincs sajtból a Hold
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tálcán kínált trófeák
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Vészek borzolják a baromfit
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kivonulhat Lengyelországból a Carrefour
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az MNB 6,5%-on tartja az alapkamatot – romlott a növekedési kilátás
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Lezárult az Eisberg lengyelországi gyárának felvásárlása is
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >