Klímabarát Tesco Sátoraljaújhelyen

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 06. 27. 08:00

Negyedével kevesebb elektromos áramot és feleannyi gázt használ a Tesco klímabarát áruháza Sátoraljaújhelyen. Az üzemeltetés első féléves tapasztalatairól James McCann, a Tesco Magyarország vezérigazgatója és Daron Neal beruházási igazgató számolt be a helyszínen.Az elmúlt években jelentős szemléletváltás történt a Tesco környezetvédelemről való gondolkodásmódjában. A hipermarketlánc saját szerepét meghatározva nemzetközi szinten próbál tenni a klímaváltozás ellen. A vállalat saját energiatervet készített, és célul tűzte ki, hogy világszerte minimumra csökkentse áruházai energiafelhasználását, és beszállítói, vásárlói között is mindinkább elterjessze a kör­nye­zetbarát technológiákat.
– A mostani az első lépés a hosszú úton, hogy minél kevesebb negatív hatást jelentsünk a világra, amely körülvesz minket – magyarázta James McCaan, a Tesco-Global vezérigazgatója.

Újrahasznosított meleg
A sátoraljaújhelyi kísérleti áruház, amelyben egy sor technikai és szervezési változtatást hajtottak végre. Az üzletben bevezetett technológiák megtérülési ideje ugyan viszonylag hosszú – a napcelláké például akár 25 év is lehet –, de a csökkentett környezeti terhelés fontos üzenet a helyi közösségek számára.
Sátoraljaújhelyen az energiamegtakarítást szolgálják a falakban és a tetőben megnövelt szigetelőanyag-rétegek, a kemencék és a mélyhűtők hulladék hőjét újrahasznosító berendezések, a mélyhűtőpultokra szerelt szigetelőtetők, az áramtermelő napelemek az áruház falán és az energiatakarékos fényforrások.
A hőszivattyúval például a hűtési rendszerből származó levegőt használják újra. Hővisszanyeréssel szintén a hűtőberendezések által kiadott hőt használják, hogy a vásárlói mosdókban lévő vizet melegítsék fel. Több helyütt szén-dioxid-érzékelőket szereltek fel, ezek figyelik a friss levegő mennyiségét az áruházban ahhoz képest, hányan tartózkodnak éppen bent. Forgalmas időkben növelik a befújt friss levegő mennyiségét, csendesebb időkben le tudják csökkenteni azt.

Világítás a külvilág fényében
Új csöveket használnak a lámpatesteknél, ezek jóval kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos csövek, ráadásul a fényérzékelőnek köszönhetően a kinti napsütés erősségétől függően intenzíven vagy kevésbé intenzíven világítanak.
– A legegyszerűbb módszerekkel, például azzal, ha nem ég feleslegesen a villany olyan helyiségekben, ahol senki nem tartózkodik, nagyon sok energiát meg lehet spórolni – hívta fel a figyelmet Daron Neal beruházási igazgató.
Ezért is szereltek fel mozgásérzékelőket és elektromos kapukat áruházszerte, így spórolva a világítási és fűtési energiákkal.
A Tesco ezeken az újításokon kívül egy sor műszaki újdonságot vezet be más magyarországi áruházaiban, Dorogon például geotermikus hőszivattyú-berendezés működik, Várpalotán freongáz helyett szén-dioxidot használó hűtőket működtetnek, és a fejlesztések még folytatódnak.
– Biztos vagyok benne, hogy fejlesztéseink nem maradnak hatás nélkül. A Tesco Magyarország elég nagy ahhoz, hogy az ott dolgozók és a vásárlók által hatással lehessenek a közgondolkodásra – mondta a vezérigazgató.
Erős-Hajdu Szilvia

Kapcsolódó cikkeink