„Kiváltság” lesz az élelmiszertermelés?
Éles vitákat váltott ki Új-Zélandon az az új élelmiszerbiztonsági törvénytervezet, amely szerint – állítják egyes szakértők – az ottani élelmiszertermelés “többé nem emberi jog, hanem kiváltság lesz”.
Az új-zélandi kormány az új szabályozást azért kívánja életbe léptetni, hogy eleget tehessen a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által támogatott Codex Alimentarius kötelezettségeinek. A változtatások mögött azonban valójában a kis- és a nagyüzemi élelmiszertermelés között harc húzódik meg, amely Magyarországon is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül. Szabó Roland táplálkozástudományi szakértő szerint a minőségi táplálkozáshoz szükséges alapanyagok beszerzése ma már egyre komolyabb nehézségeket okoz. A jelenlegi körülmények között a legjobb és legmegbízhatóbb megoldást az jelentheti, ha lehetőségeihez mérten mindenki maga próbálja meg előállítani ételalapanyagait – állítja.
A mai élelmezési helyzet súlyos problémákat okoz, és a táplálkozástudományi szakértő szerint a valódi megoldást csak az önellátó mikro- és kisgazdaságok létrehozása adhatja meg. Természetesen e folyamatot meg lehetne gyorsítani, ha megfelelő támogatást kaphatnának a kistermelők, illetve megfelelő szabályozással csökkentenék az élelmiszergyárak befolyását. Mivel erre kicsi az esély, ezért az is megoldás lehet, ha valaki önálló gazdálkodásba kezd, és így kerüli a multinacionális gyári élelmiszereket – állítja.
Az 1960-as években két ENSZ-szervezet, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) létrehozta a Codex Alimentarius-t. Céljuk az volt, hogy az élelmiszerekkel kapcsolatos meghatározások és követelmények kidolgozását és megállapítását irányítsák és támogassák, továbbá segítsék azok összehangolását, ezen keresztül pedig a nemzetközi kereskedelmet. A Föld lakosságának nagy része abban a 166 országban él, amelyek tagjai a Codex Alimentarius-nak. Ezen országok vesznek részt a szabványok kidolgozásában, ezt gyakran nemzeti és helyi szinten is megteszik. Szabó Roland szerint úgy tűnik azonban, hogy e szervezet egyre inkább a nagyipari élelmiszer előállítását támogatja, amelyet az új-zélandi új élelmiszerbiztonsági szabályozásról szóló információk is alátámaszni látszanak.
A közelmúlbeli hírek szerint az Egyesült Államok után Új-Zélandon is új élelmiszerbiztonsági törvényt léptetnek életbe, amelynek értelmében – egyes ottani szakértők szerint – az élelmiszertermelés többé nem emberi jog, hanem kiváltság lesz.
A törvényt az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nyomására léptetik életbe. A szabályozás ma már nagy vitákat vált ki, és Új-Zélandon számos szervezet harcol ellene aláírásgyűjtéssel és egyéb módokon is. Az új törvény szakértők szerint negatív hatással lenne a növények bio-diverzifikációjára és érzékenyen érintené a kisgazdaságokat, mivel jogilag rendelkezik a vetőmagok gyűjtésével, cserekereskedelmével, barterezésével és ajándékozásával összefüggő kérdésekről, tulajdonképpen „illegálissá téve” e tevékenységeket.
A törvénytervezet a növénytermesztéshez fűződő jogot a kormány által nyújtható kiváltsággá alakítja, amelyet a kormány bármikor megvonhat. A szabályozás megtiltaná az „élelmiszerek” felhatalmazás nélküli terjesztését, az élelmiszereket pedig olyan módon definiálja, hogy abba beletartoznak a tápanyagok, a magok, a gyógyhatású készítmények, az alapvető ásványi anyagok és italok és a víz is. A magok feletti rendelkezéssel szakértők szerint az új-zélandi kormány gyakorlatilag “elvenné” az élelmiszertermesztés lehetőségét az emberektől.
A szabályozás a továbbterjesztésre szánt élelmiszerek termelését engedélyhez kötné a kis- és a családi gazdaságok számára is, az engedély megadását pedig az állam megtagadhatná. A rendőrség élelmiszerbiztonsági ügyekben is eljárhatna, bírósági végzés nélkül tarthatna házkutatásokat és bármilyen általa szükségesnek ítélt eszközt – akár fegyvert is – bevethetne a razziákhoz. A magánszektor tagjai is lehetnének élelmiszerbiztonsági tisztek, tehát akár a nagyvállalatok alkalmazottai is razziát tarthatnának a farmokon rendőri erősítéssel. A törvény büntető- és polgárjogi “immunitást” biztosít az élelmiszerbiztonsági tiszteknek, azaz tetteikért nem vonhatók bírósági úton felelősségre.
Az új-zélandi kormány a törvényt a Kereskedelmi Világszervezet által támogatott Codex Alimentariusban előírt kötelezettségeinek teljesítéseként alkotta – állítják szakértők. Tehát az ottani kormánynak így vagy úgy, de kötelessége meghozni e változtatásokat. Szakértők szerint ugyanakkor a törvény megakadályozná, hogy a helyi közösségek önellátók legyenek. Emellett a magbankok és magmegosztó hálózatok megszűnésével járna, amennyiben nem sikerülne beszerezniük a működésükhöz szükséges engedélyt. A különböző magfajták elvesztése megnehezítené a saját termesztést, a bio-élelmiszer termelők pedig elveszíthetik piaci részesedésüket a nagy élelmiszeripari cégekkel szemben, és ez a tápanyagszegény és genetikailag módosított élelmiszerek további térnyerését eredményezné. (agromonitor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >KSH: az egy évvel korábbihoz képest 8,0 százalékkal visszaesett a beruházások teljesítménye
A beruházások volumene 2025 II. negyedévében a nyers adatok szerint…
Tovább olvasom >Megújult a K&H gyermekbarát irodája
A nyári szünet a gyerekeknek maga a paradicsom, míg a…
Tovább olvasom >