Kiváló minőséggel az éhezés ellen
Hogyan tehetünk minőségi étkezéssel, teli hassal az éhezés ellen és a fenntarthatóságért? Sokan egyből rávágnák, hogy sehogy. Pedig a válasz egyszerű: tudatossággal. Október 16-án 150 országban tartják az Élelmezési Világnapot, aminek az egyik fő mondanivalója, hogy az élelmiszer érték. Tudatos vásárlással pedig mindenki hozzájárulhat az élelmezési problémák felszámolásához.
A fenntarthatóság és a tudatosság kéz a kézben járnak. A sétájuk pedig a háztartásokban kezdődik, az élelmiszerek beszerzését és fogyasztását beleértve. Ezeket a kifejezéseket egyébként ma már egyre divatosabb használni, mégis kevesen cselekednek ennek megfelelően. Napjainkban folyamatosan nő az igény az egészséges és környezetbarát termékek iránt, sok helyen találkozunk a „Készíts házilag tisztítószert!” vagy a „Felejtsd el a műanyag csomagolást!” felhívásokkal. Azonban azt már kevésbé hangsúlyozzák, hogy az étkezéseinkkel is legalább ugyanannyit tehetünk a környezetünkért. Bemegyek a boltba, megveszem, elfogyasztom. Az evés annyira egyszerű és egyértelmű dolog, hogy sokan nem is gondolnak bele, hogy lehetne másképp is. Pedig lehet!
Hogyan? És mit tesz ezért a KMÉ?
Az élelmiszerellátási lánc működése a termeléstől, a fogyasztáson át, a hulladékig óriási környezetterhelést okoz és az egészségünkre is hatással van. Ha változtatunk az élelmiszerek előállításának, felhasználásának és fogyasztásának módján, máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) célja, hogy megtalálja a legjobb minőségű termékeket és azokat mindenki számára elérhetővé tegye. Miért vennénk ötféle szalámit, hogy teszteljük – jobb esetben mind az ötöt elfogyasztva -, hogy melyik a legjobb, ha ezt a KMÉ megteszi helyettünk? Ráadásul a minőségrendszer nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termékek előállításakor a környezetünk védelme is szerepet kapjon. A KMÉ-védjegyre pályázó termék gyártójának vagy forgalmazójának – az élelmiszerbiztonságot és a magas minőséget garantáló előírásokon túl – meg kell felelnie fenntarthatósági szempontoknak is. Nagyon fontos például a víztakarékosság. A KMÉ-védjegy jelenleg az egyik legmagasabb szintű elismerés Magyarországon az élelmiszerek viszonylatában. A gyártók és forgalmazók számára előnyös, ha termékeik nagyobb figyelmet kapnak és így többen keresik azokat, ennek köszönhetően egyre többen lesznek motiváltak a környezetbarát technológiai újításokra.
De ez nem elég!
A megtermelt élelmiszerek 31%-a a kukában landol. Pedig előre megtervezett vásárlással és helyes tárolással rengeteg ételt meg lehetne menteni a megromlástól. Az élelmezési világnapon immár 5. alkalommal hirdeti meg a Nébih Maradék nélkül programja a háztartási élelmiszerhulladék mérést. Ha szeretné tudni, hogy az Ön háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy ha csak szeretné segíteni a Nébih munkáját hasznos ajándékokért cserébe, Önnek is lehetősége van részt venni a mérésben. Részletek és jelentkezés október 16-tól a maradeknelkul.hu oldalon.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
Nem a piac vezérli elsősorban a zöld vállalati döntéseket itthon
A hazai vállalatok fenntarthatósági stratégiáit és beruházásait legerősebben nem piaci…
Tovább olvasom >Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >Súlyos veszély fenyegeti a magyar szőlőültetvényeket – a Nébih cselekvésre hívja a gazdákat
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség jelenleg…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >