Kiváló minőséggel az éhezés ellen
Hogyan tehetünk minőségi étkezéssel, teli hassal az éhezés ellen és a fenntarthatóságért? Sokan egyből rávágnák, hogy sehogy. Pedig a válasz egyszerű: tudatossággal. Október 16-án 150 országban tartják az Élelmezési Világnapot, aminek az egyik fő mondanivalója, hogy az élelmiszer érték. Tudatos vásárlással pedig mindenki hozzájárulhat az élelmezési problémák felszámolásához.
A fenntarthatóság és a tudatosság kéz a kézben járnak. A sétájuk pedig a háztartásokban kezdődik, az élelmiszerek beszerzését és fogyasztását beleértve. Ezeket a kifejezéseket egyébként ma már egyre divatosabb használni, mégis kevesen cselekednek ennek megfelelően. Napjainkban folyamatosan nő az igény az egészséges és környezetbarát termékek iránt, sok helyen találkozunk a „Készíts házilag tisztítószert!” vagy a „Felejtsd el a műanyag csomagolást!” felhívásokkal. Azonban azt már kevésbé hangsúlyozzák, hogy az étkezéseinkkel is legalább ugyanannyit tehetünk a környezetünkért. Bemegyek a boltba, megveszem, elfogyasztom. Az evés annyira egyszerű és egyértelmű dolog, hogy sokan nem is gondolnak bele, hogy lehetne másképp is. Pedig lehet!
Hogyan? És mit tesz ezért a KMÉ?
Az élelmiszerellátási lánc működése a termeléstől, a fogyasztáson át, a hulladékig óriási környezetterhelést okoz és az egészségünkre is hatással van. Ha változtatunk az élelmiszerek előállításának, felhasználásának és fogyasztásának módján, máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) célja, hogy megtalálja a legjobb minőségű termékeket és azokat mindenki számára elérhetővé tegye. Miért vennénk ötféle szalámit, hogy teszteljük – jobb esetben mind az ötöt elfogyasztva -, hogy melyik a legjobb, ha ezt a KMÉ megteszi helyettünk? Ráadásul a minőségrendszer nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a termékek előállításakor a környezetünk védelme is szerepet kapjon. A KMÉ-védjegyre pályázó termék gyártójának vagy forgalmazójának – az élelmiszerbiztonságot és a magas minőséget garantáló előírásokon túl – meg kell felelnie fenntarthatósági szempontoknak is. Nagyon fontos például a víztakarékosság. A KMÉ-védjegy jelenleg az egyik legmagasabb szintű elismerés Magyarországon az élelmiszerek viszonylatában. A gyártók és forgalmazók számára előnyös, ha termékeik nagyobb figyelmet kapnak és így többen keresik azokat, ennek köszönhetően egyre többen lesznek motiváltak a környezetbarát technológiai újításokra.
De ez nem elég!
A megtermelt élelmiszerek 31%-a a kukában landol. Pedig előre megtervezett vásárlással és helyes tárolással rengeteg ételt meg lehetne menteni a megromlástól. Az élelmezési világnapon immár 5. alkalommal hirdeti meg a Nébih Maradék nélkül programja a háztartási élelmiszerhulladék mérést. Ha szeretné tudni, hogy az Ön háztartása mennyi élelmiszert pazarol, és ebből mennyi lenne megmenthető, vagy ha csak szeretné segíteni a Nébih munkáját hasznos ajándékokért cserébe, Önnek is lehetősége van részt venni a mérésben. Részletek és jelentkezés október 16-tól a maradeknelkul.hu oldalon.
KMÉ
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a szén-dioxid-kibocsátás magától nem csökken
Fenntarthatósági stratégia és konkrét karbonlábnyom-csökkentési tervek híján a magyar vállalatok…
Tovább olvasom >Nébih: szezámpasztát hívott vissza a forgalomból az Auchan
Szalmonella jelenlétének veszélye miatt visszahívja a forgalomból az Alfez Tahini…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben
A fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás kiemelkedő szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekord nyereséget értek el a saját márkák az év első felében az Egyesült Államokban
Új csúcsokat értek el a sajátmárkás termékek 2024 első felében…
Tovább olvasom >Akadálymentesíti csomagolásait a Müller az Egyesült Királyságban
Minden márkás termékének csomagolásán NaviLens kódot helyez el a Müller,…
Tovább olvasom >Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >