Kipusztulhat a kakaóbab
A csokoládé 2050-re eltűnhet az éghajlatváltozás miatt a tudósok szerint – de a problémára talán megoldást nyújthat a genetikailag módosított, úgynevezett szuper csokoládé létrehozása – írja az origo.
A kakaófa – amelynek nagymennyiségű csapadékra van szüksége a növekedéshez – a melegebb éghajlati viszonyok miatt lassabban növekszik. A kakaófajták jövője jelenleg bizonytalan, ha az éghajlat tovább melegszik.
Csak az esőerdők egy keskeny sávjában képesek már csak növekedni, körülbelül húsz fokkal az Egyenlítőtől északra és délre, ahol a hőmérséklet, a csapadékmennyiség és a páratartalom is viszonylag állandó.
A világ csokoládé alapanyagának több mint a fele két nyugat-afrikai országból, az Elefántcsontpartról és Ghánából származik. De a következő évtizedekben ezek a területek már nem lesznek alkalmasak a kakaóbab termesztéséhez. 2050-re az emelkedő hőmérséklet miatt a csokoládétermő területeket háromszáz méterrel magasabbra, hegységi területre kellene áthelyezni, ez azonban már vadvédelmi terület – állítja az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóság.
A tudósok most azon dolgoznak, hogy génsebészeti technológiával egy túlélőbb, és a környezeti hatásokra kevésbé érzékeny fafajtát állítsanak elő.
A Kaliforniai Egyetem kutatói a Mars élelmiszergyárral közösen keresik a lehetséges megoldást.
A másik nagy probléma, hogy a kakaóbabot szegény családi gazdaságok termelik, amelyek nem engedhetik meg maguknak sem a műtrágyát, sem a növényvédő szereket – tette hozzá egy szakértő. (origo)
Kapcsolódó cikkeink
Aszály, gyenge termés, technológiai áttörések – így zárult a 2025-ös agrárszezon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >COP30: A szélsőséges időjárás már most kihat az élelmiszertermelésre
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Zambó Péter: a klímaváltozás kihívásaira olyan természetalapú megoldásokkal kell választ adni, mint amilyen az erdőtelepítés
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új fenntarthatósági keretrendszer segíti az élelmiszeripari beszállítói láncokat
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >IV. Employer Branding: A munkáltatói márkaépítés új ritmusa
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyarország a paprikára épít: 10. hely Európában a friss paprika exportjában, 5. a szárítottban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

