Kiosztották a csomagolási szakma 2015. évi életműdíját

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 02. 11:23

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség 2015. március 27-én tartott éves Közgyűlésén vehette át a „Szakmáért” elnevezésű életműdíjat Viszkei György, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. igazgatóságának elnöke, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. korábbi ügyvezető igazgatója.

csaosz
Viszkei György Németországban, Chemnitzben diplomázott 1974-ben gépészmérnökként, ezt követően 1979-ben vegyipari gazdasági mérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Pályakezdő mérnökként a Papíripari Vállalat Csomagolóanyag-gyárában kezdett el fejlesztő technológusként dolgozni. Munkakörébe a társított csomagolóanyagok gyártásfejlesztése tartozott. Magyarországon elsőként a Csomagolóanyag-gyárban és az ő szakmai közreműködésével jelentek meg a fotopolimer flexo nyomóformák. Részese volt az ugyancsak elsőként hazánkban, e gyárban megvalósított koextrudált csomagolóanyag-gyártási technológia bevezetésének is.

Pályafutását 1978 és 1982 között az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézetben folytatta. E helyütt már országos szintű műszaki fejlesztések képezték feladatát és itt kezdett el a vonalkódtechnikával is foglalkozni.

1983-tól a Magyar Kereskedelmi Kamara ETK irodájának osztályvezetőjeként Magyarország EAN rendszerhez való csatlakozásának előkészítő munkálatait irányította.

Magyarországon második szakmai szervezetként 1990-ben megalakult CSAOSZ első főtitkára lett. Ezt a feladatkörét 1990 és 2002. között töltötte be. Koncepciózus munkájával, széles körű szakmai kapcsolataival a CSAOSZ ismert és elismert szakmai érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetté fejlődött.

CSAOSZ főtitkári időszaka alatt kezdeményezésével alakult meg az EAN Consulting Kft., majd az EAN Magyarország Kht., amely később GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.-vé fejlődött. E szervezet igazgatóságának 2008 óta elnöke.

Ugyancsak CSAOSZ főtitkárként ismerte fel a csomagolási hulladékok elkülönített gyűjtése és hasznosítása megszervezésének szükségességét is. A CSAOSZ Környezetvédelmi Bizottsága kezdeményezésére és az ő személyes, nagy és nélkülözhetetlen rábeszélőképességére volt szükség az első 10 „ősalapító” megnyeréséhez, akik segítségével alakulhatott meg Magyarország első, csomagolási hulladékhasznosítást koordináló szervezete, az ÖKO-Pannon, amelyet 2002. július 1. és 2014. december 31. között ügyvezető igazgatóként még a zöld civilszervezetek által is elismert módon vezetett.

Az azonosítási rendszerek és a környezetvédelem területén végzett vezetői, szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként 2010. március 15-e alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, polgári tagozata kitüntetést vehette át a Magyar Köztársaság elnökétől.
Szakirodalmi munkássága nagyon sokrétű. Társszerzője volt a Dr. Kertész Béla által szerkesztett Műanyag csomagolószerek, továbbá a Dr. Magyary-Kossa Béla által készített Élelmiszerek csomagolásának tervezése és szervezése című csomagolási alapműveknek.
Szakmai közéleti munkájára nem csak hazánkban, hanem külföldön is számítottak. 2008 óta CSAOSZ társelnöke, a Pro Europe és az ICC – Nemzetközi Kereskedelmi Kamara – magyar képviselője.

A CSAOSZ Közgyűlésén hangzott el az a bejelentés is, hogy a magyar csomagolóipar egyedülálló eseménysorozatára kerül sor 2016. május 23-26. között.
A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ), mint a WPO magyar tagszervezete elnyerte a WorldStar csomagolási világverseny 2016. évi díjátadójához kapcsolódó eseménysorozat rendezési jogát.

A nemzetközi szakmai szinten is komolyan elismert csomagolási fórum ez alkalommal három főbb eseményt foglal magába:
– a WPO háromnapos közgyűlését,
– a csomagolóipart foglalkoztató legaktuálisabb kérdéseket felsorakoztató nemzetközi konferenciát és
– a csomagolási világverseny győzteseinek díjátadó ünnepségét.

A CSAOSZ, mint az eseménysorozat házigazdája meghívja a szakterületen működő, illetve a szakterületet kiszolgáló vállalkozásokat erre a rangos rendezvénysorozatra és számos együttműködési lehetőséget és megjelenési formákat kínál fel számukra.

A program saját honlapja  a www.wpobudapest2016.org már működik és egyelőre Budapest nevezetességeiről és praktikus információkról kaphat tájékoztatást a látogató, de a szervező munka előre haladtával folyamatosan bővül a hasznos tartalom.

Kapcsolódó cikkeink