Kínával szemben védővámot vethet ki az USA a szén-dioxid kibocsátás miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 21. 00:03

Legnagyobb felvevőpiacát veszítheti el Kína a jövőben, ha továbbra sem lép fel a környezetszennyezés ellen. Az USA ugyanis védővámokat vet ki a kínai termékekre, ha az ázsiai ország nem korlátozza szén-dioxid-kibocsátását.

Az Egyesült Államok védővámokkal sújtaná azokat az országokat, amelyek 2018-ig sem hajlandók tenni a klímaváltozás ellen – áll a képviselőház által megszavazott törvényben. A mindössze 7 fős többséggel elfogadott, a szenátus szavazatára váró javaslat szerint, ha az elkövetkező szűk kilenc évben nem születik meg az üvegházhatású gázok kibocsátását célzó nemzetközi szerződés, az Egyesült Államok védővámot vetne ki a környezetszennyezésért nem küzdő országok áruira, hogyne kerüljön hátrányos helyzetbe az amerikai ipar. A törvénytervezetnek része az a vállalás is, amelynek értelmében 2020-ig az Egyesült Államok 17 százalékkal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét a 2005-ös szinthez képest.
A törvényjavaslat főként Kínát és Indiát érintené negatívan. Az itt előállított termékek a védővám kivetése után már nem lennének elég olcsók ahhoz, hogy Amerikának megérje külföldről importálni azokat. Az ázsiai országok protekcionizmussal vádolják az Egyesült Államokat, mert szerintük a klímaváltozás elleni harcra hivatkozva valójában csak a hazai áruit védi. Az ügy pikantériáját az adja, hogy éppen az a nemzet büntetné a klímaváltozás ellen nem küzdő országokat, amely még a jelenleg érvényben lévő kiotói egyezményt sem írta alá.
Kína és India azt hangoztatja, még nem állnak a fejlettség azon fokán, hogy megengedhetnék maguknak az üvegházhatású gázok drasztikus csökkentését. A fejlett nemzetek azonban már rendelkeznek a szükséges pénzzel ahhoz, hogy jelentősen tegyenek a csökkentésért – írja az FN.hu.
Kapcsolódó cikkeink