Kína rövidesen a világ második gazdasága lehet

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 28. 00:00

Kínában felfelé módosították a tavalyi gazdaságnövekedési mutatót, mely – elemzők szerint – hozzásegíti az országot, hogy lekörözve Japánt, gazdasági erejét tekintve hamarabb váljon a világ második gazdaságává az Egyesült Államok után.

A kínai kormányzat 9 százalékról 9,6 százalékra javította fel a tavalyi GDP-növekedést, egy új számítási mód bevezetésével, amely a szolgáltatási ágazat jóval erősebb növekedését mutatta ki, mint a korábbi számítások.
Ezenkívül a kínai gazdaság kevesebb energiát is fogyasztott a korábban kimutatottnál. Az idei első háromnegyed évben 7,7 százalék volt a GDP-növekedés az egy évvel korábbihoz képest, de a kínai statisztikai hivatal egyik illetékesének értékelése szerint még ezt az adatot is felfelé módosíthatják.
 Az új növekedési mutatókkal Kína a korábban becsültnél előbb előzheti meg Japánt a világ második legerősebb gazdaságaként, elemzők szerint ez már jövőre – sőt egyes elemzők szerint akár az idei gazdaságbővüléssel – bekövetkezhet – írja a tozsdeforum.hu.Kapcsolódó cikkeink