Kilencedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján
Kilencedik alkalommal tartják meg május 14. és május 16. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen Ungvár, Beregszász és Nagyszőlős körzetében 20 étterem és vendéglátóhely kínálja kedvezményes áron a magyar ételeket.
A magyar konyha hetét a Magyarországon sikeressé vált torkos csütörtök mintájára hozták létre 2012-ben – emlékeztetett Csizmár Sarolta, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) alelnöke a magyar kormány által is támogatott kárpátaljai gasztronómiai rendezvényt ismertető sajtótájékoztatón.
A rendezvény rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált mind a helyi, mind pedig a hágón túli ukrán megyékből érkező turisták körében, de Magyarország és Szlovákia határmenti térségeiből is jöttek vendégek.
A koronavírus-járvány miatt a KMTT idén május közepére hirdette meg a gasztronómiai eseményt, amelyen 20 étterem, vendégház, borászat május 14-én féláron, míg 15-én és 16-án 25 százalékos kedvezménnyel kínálja a magyar konyha remekeit.
Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke hangsúlyozta, hogy a turisztika kiemelt fontosságú ágazat Kárpátalján, ahová a természeti szépségek, a történelmi örökség, a kulturális és nyelvi sokszínűség miatt sok turista látogat el. A magyar konyha hete pedig elősegítheti, hogy újra megerősödjön a kölcsönös tiszteleten alapuló barátság az itt élő népek, nemzetek között, ami mindig is jellemezte Kárpátalját.
Buhajla József ungvári magyar főkonzul az MTI tudósítójának elmondta, hogy a magyar kormány a Nemzetpolitikai Államtitkárság közreműködésével támogatta az ukrán és magyar nyelvű Kárpátalja gasztrokalauz című kézikönyv kiadását és közreműködik a készülőfélben lévő Kárpátaljai útikalauz megjelentetésében is.
A szervezők közlése szerint a magyar konyha hetére az aktuális járványügyi szabályok maradéktalan betartása mellett kerül sor, amire több forgatókönyvvel is készültek. (Sterr Attila, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Folyamatos az adományozás a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepén
A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése –…
Tovább olvasom >A háború ellenére is folytatódott a PET Kupa és a Diageo közös CALL-Action programja
A hulladékkezelési rendszerek hiányából fakadóan Kárpátalján összesen körülbelül hárommillió tonna…
Tovább olvasom >NAK: vetőmagadományt kaptak a kárpátaljai magyar gazdák
Magyarországi termelők és agrárcégek adományából 500 zsák vetőmagot kaptak a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint szállítmányozás – A logisztika határai és lehetőségei a Magyar Szállítmányozók Napján
„Meg kell érteni a jelent, és gondolkodni kell a jövőről.”…
Tovább olvasom >Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >