Kiemelkedő eredményekkel zárult a CCMAS budapesti ülése
Minden napirendi pontban konszenzus született a Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottságának (CCMAS) 36. ülésén Budapesten. A 2015. február 21-27. között tartott eseményen 53 ország és 13 szervezet 153 delegáltja vett részt.
Hazánk idén 30. alkalommal látta el a FAO/WHO CCMAS munkaülés házigazdai szerepét. Az ülés legfontosabb eredménye, hogy véglegesítették a módszerek nemzetközi kereskedelmi alkalmazásának alapelveiről iránymutatást adó dokumentumot, amit várhatóan a Codex főbizottság júliusi ülésén hagy jóvá. Az iránymutatás célja, hogy segítse az elvek könnyebb és egységesebb értelmezését a világ minden részén.
Az elkészült dokumentum hiánypótló a szakmában, mivel a mintavételi és analitikai bizonytalanság és hiba fogalmait is tisztázza más, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban nélkülözhetetlen alapfogalmak mellett. Az alapelvek alkalmazását bemutató gyakorlati példák egy külön dokumentumként a Codex honlapján jelennek majd meg folyamatosan bővíthető formában.
Az útmutató dokumentumok kidolgozásának éveken átívelő folyamata mellett a CCMAS idén is számos termékszabványban előterjesztett módszert értékelt és hagyott jóvá, valamint a szakértők megerősítették a tengeri biotoxinok meghatározására szolgáló módszer korábbi értékelését.
Az álláspontok közelítését a plenáris üléseken kívül munkacsoport ülések és rendezvények is segítették. Csütörtökön a NÉBIH és a Wessling közös szervezésében Safety assessment of chemical contaminants in food címmel konferenciát rendeztek az érdeklődőknek, melyen 90 hazai szakember és CCMAS delegált vett részt.
Kapcsolódó cikkeink
Jelzi a méretcsökkenéseket a Nébih
Március 1-jén elindult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa, ahol…
Tovább olvasom >Nem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt
A Freshfel Europe által közölt friss adatok alapján Magyarország az…
Tovább olvasom >Jelentősen lassul idén az élelmiszerek drágulása
Az élelmiszerárak alakulása idén már nem húzza, hanem visszafogja az inflációt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Sör felsőfokon
A BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar magyar sörkultúráról szóló…
Tovább olvasom >Hóna alatt konyhapultjával… – A nap videója
Íme egy profi eszköz főzni tudók kempingezéséhez: a ComplEAT a…
Tovább olvasom >Tányérok manga stílusban – A nap képe
Manga – kissé talán leegyszerűsítve – a japán képregények neve;…
Tovább olvasom >