Kiemelkedő eredményekkel zárult a CCMAS budapesti ülése
Minden napirendi pontban konszenzus született a Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Bizottságának (CCMAS) 36. ülésén Budapesten. A 2015. február 21-27. között tartott eseményen 53 ország és 13 szervezet 153 delegáltja vett részt.
Hazánk idén 30. alkalommal látta el a FAO/WHO CCMAS munkaülés házigazdai szerepét. Az ülés legfontosabb eredménye, hogy véglegesítették a módszerek nemzetközi kereskedelmi alkalmazásának alapelveiről iránymutatást adó dokumentumot, amit várhatóan a Codex főbizottság júliusi ülésén hagy jóvá. Az iránymutatás célja, hogy segítse az elvek könnyebb és egységesebb értelmezését a világ minden részén.
Az elkészült dokumentum hiánypótló a szakmában, mivel a mintavételi és analitikai bizonytalanság és hiba fogalmait is tisztázza más, a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban nélkülözhetetlen alapfogalmak mellett. Az alapelvek alkalmazását bemutató gyakorlati példák egy külön dokumentumként a Codex honlapján jelennek majd meg folyamatosan bővíthető formában.
Az útmutató dokumentumok kidolgozásának éveken átívelő folyamata mellett a CCMAS idén is számos termékszabványban előterjesztett módszert értékelt és hagyott jóvá, valamint a szakértők megerősítették a tengeri biotoxinok meghatározására szolgáló módszer korábbi értékelését.
Az álláspontok közelítését a plenáris üléseken kívül munkacsoport ülések és rendezvények is segítették. Csütörtökön a NÉBIH és a Wessling közös szervezésében Safety assessment of chemical contaminants in food címmel konferenciát rendeztek az érdeklődőknek, melyen 90 hazai szakember és CCMAS delegált vett részt.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: több mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni tavaly
Több mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni tavaly…
Tovább olvasom >A Nébih ajándéka a házasság hetére: Esküvő maradék nélkül
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül…
Tovább olvasom >FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és természetvédelem egy nagyberuházásban
Az idén tavasszal nyíló Le Primore Hotel & Spa nemcsak…
Tovább olvasom >Valentin-napi gasztronómiai kaland Gianni Annonival a Candy szervezésében
Egy igazán különleges desszertkészítő élményre invitálta a gasztronómia szerelmeseit a…
Tovább olvasom >Ki vagy, ha mogyorót ennél? – A nap videója
Akár a Snickers őse is lehetne az ázsiai mogyorós édesség,…
Tovább olvasom >