Kibérelem.hu – Töltsd meg üzlettel!

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 03. 11:17

Vadonatúj, innovatív vállalkozó és közösségbarát weboldal kezdte meg működését Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara összefogásában.

Budapesten alapvető problémát jelent, hogy város szerte sok kihasználatlan üzlethelyiség található, melyek jelentős része évek, évtizedek óta kiadatlan, a város arculatát rontják, esetenként a lakosság közbiztonság érzetét csökkentik. A fennálló probléma orvoslása érdekében 2013-ban a támogatók életre hívták a „Rögtön Jövök!” mintaprojektet, melynek továbbfejlesztéseként 2018.-ben kezdte meg működését a minden funkciójában ingyenesen működő weboldal, a kiberelem.hu.

Az oldal célja:

• Egy adatbázisban
• Bárki számára hozzáférhető módon
• Térképes kereső segítségével kiadó vagy eladó önkormányzati és magán tulajdonban lévő üzlethelyiségeket foglal össze,
• Az alapadatokon túl naprakész, megbízható demográfiai és piaci adatokat biztosít az ingatlanok lokális környezetéről
• Az új üzlethelyiséghez vagy új vállalkozáshoz szakembereket ajánl
• „Közösség hangjával” megnyitja az utat a lakosság számára, akik javaslatot tehetnek az üzlethelyiségek hasznosítási formájára
A fejlesztési tervek alapján a projekt Budapest üzleteinek teljes körű felmérésével kíván releváns információt szolgáltatni. Cél az ingatlanok üzletkörnyezetének, valamint az adott lokáció, közlekedési, elérési és egyéb címpontjainak bemutatása mellett a vállalkozások számára olyan hasznos és személyre szabott információ csomag nyújtása, mely segít a tudatos helyszínválasztásban tevékenységük folytatásához.
Az oldal egyik különlegessége, hogy naprakész, megbízható demográfiai és piaci adatokat biztosít a lokális környezetről. Ez azt jelenti, hogy a hirdetett üzlethelyiségek címadata alapján a rendszeren belül lehívható a GFK Hungária által szolgáltatott adathalmaz, mely a hirdetett üzlethelyiség 300, 500 és 800 méteres zónáiban megadja a lokalizációk lakosságszámának, háztartásszámának, teljes vásárlóerejének értékeit.
A weboldal érdekessége, hogy az ingatlanhirdetéseken kívül az üzletek nyitásához, berendezéséhez, átalakításához, valamint az üzletben folytatott tevékenység végzéséhez szükséges szakemberek ajánlását és bemutatását is tartalmazza. A Közösség hangja elnevezésű menüpont lényege, hogy a kiberelem.hu program keretében bárkinek lehetősége adódik egy interaktív térképes felületen megjelölni, hogy számára milyen üzlet, vagy szolgáltatás hiányzik az adott környéken, illetve regisztrálhatja az ott nem szereplő üres üzlethelyiségeket.
A tevékenység célja a fent leírtakon túl a már létező kiskereskedelmi zónák (pl. piac) továbbfejlesztése, vonzóbbá tétele, valamint egyes kiskereskedelmi utcák kapcsolódásainak megerősítése. Ide tartozik a bevásárló utcák, terek kialakítása és fejlesztése, a helyi tematikus piacok létrejöttének támogatása, valamint e piacok közötti koordináció erősítése. A fejlesztések a KKV-k üzleti lehetőségeit szélesítik, közös megjelenéssel hatékonyabbá válik a marketing, és egyben a közöttük lévő minőségi verseny megerősödését és az együttműködések kialakulását segítik.

Kapcsolódó cikkeink