Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?
Egy ismert francia séf, a manigod-i La Maison de Bois étterem konyháját irányító Marc Veyrat – akinek tevékenységéről már adtunk hírt lapjainkon – hetekkel az aktuális Michelin-kalauz megjelenése után panaszlevelet ír a szerkesztőknek, mert hosszú ideje 3 Michelin-csillaggal kitüntetett éttermét visszaminősítették kétcsillagosra. Állítása szerint ezután depresszióba zuhant, többek között azt nehezményezve, hogy az ellenőrök úgy látták, nem megfelelő sajtot használt fel egyik helyi sajtokból készülő fogásához. A séf szerint a kalauz tesztelője rosszul ítélte meg az ételt, és kérte étterme törlését a kalauzból. A vita részletei talán nem is annyira fontosak, a felek úgysem egyeznek meg, bíróság dönt majd igazukról, annál inkább az, hogy mekkora szerepük van (ha úgy tetszik: mennyire túlértékeltek) a gasztronómiai katalógusoknak és best of-listáknak a világ vendéglátásának alakulásában.
A legextrémebb következményei hasonló vitáknak 2002-ben voltak, amikor Bernard Loiseau, ugyancsak francia szakács öngyilkos lett, mert a Gault Millau elvett egy pontot tőle, és 18 helyett 17 pontosra értékelte éttermét. A katalógus készítői Loiseau-t okolták, Paul Bocuse viszont azt mondta: „Azt hiszem, hogy a Gault Millau ölte meg. Ha valaki a csúcson van és hirtelen letaszítják onnan, azt nehéz feldolgozni”. //
Kapcsolódó cikkeink
A Konyhafőnök sztárséfjeivel lép partnerségre a Kifli.hu
A Kifli.hu online szupermarket lett az RTL Konyhafőnök című, kulináris…
Tovább olvasom >Két karácsonyi vásár nyílik Budapesten november 15-én
Budapesten két népszerű karácsonyi vásár is megnyitja kapuit november 15-én,…
Tovább olvasom >A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >