Ki öli meg Európa nagy konyhafőnökeit?
Egy ismert francia séf, a manigod-i La Maison de Bois étterem konyháját irányító Marc Veyrat – akinek tevékenységéről már adtunk hírt lapjainkon – hetekkel az aktuális Michelin-kalauz megjelenése után panaszlevelet ír a szerkesztőknek, mert hosszú ideje 3 Michelin-csillaggal kitüntetett éttermét visszaminősítették kétcsillagosra. Állítása szerint ezután depresszióba zuhant, többek között azt nehezményezve, hogy az ellenőrök úgy látták, nem megfelelő sajtot használt fel egyik helyi sajtokból készülő fogásához. A séf szerint a kalauz tesztelője rosszul ítélte meg az ételt, és kérte étterme törlését a kalauzból. A vita részletei talán nem is annyira fontosak, a felek úgysem egyeznek meg, bíróság dönt majd igazukról, annál inkább az, hogy mekkora szerepük van (ha úgy tetszik: mennyire túlértékeltek) a gasztronómiai katalógusoknak és best of-listáknak a világ vendéglátásának alakulásában.
A legextrémebb következményei hasonló vitáknak 2002-ben voltak, amikor Bernard Loiseau, ugyancsak francia szakács öngyilkos lett, mert a Gault Millau elvett egy pontot tőle, és 18 helyett 17 pontosra értékelte éttermét. A katalógus készítői Loiseau-t okolták, Paul Bocuse viszont azt mondta: „Azt hiszem, hogy a Gault Millau ölte meg. Ha valaki a csúcson van és hirtelen letaszítják onnan, azt nehéz feldolgozni”. //
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >