K&H: egyre több a pesszimista fiatal most, de sokan azért optimistán tekintenek a jövőbe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 06. 10:21

Igencsak vegyesen látják a fiatalok a mostani helyzetüket és a jövőjüket. A K&H ifjúsági index mindössze +2 pont lett a negyedik negyedévben, ami az egyik legrosszabb eredmény a felmérés nyolcéves történetében. A fiatalok 32 százaléka mondta csak magát elégedettnek, azonban 60 százalékuk a jövőt tekintve derűlátó. A felmérés szerint az “elégedetlen optimisták” tábora a legnagyobb, az “elégedett pesszimistáké” a legkisebb.

Sok az elégedetlen optimista a fiatalok között

Összességében inkább kedvezőtlennek látják a jelenlegi saját életüket a 19-29 éves fiatalok, de a jövőben sokan várnak javulást. Az idei negyedik negyedévben +2 pont lett a +50 és -50 pontos skálán mért K&H ifjúsági index értéke. Ez holtversenyben a legrosszabb érték a 2014 negyedik negyedévében elért eredménnyel. A K&H ifjúsági index több komponens, az élettel, egészséggel, tanulással, munkával, anyagi helyzettel, egészséggel, önmegvalósítással, önállósággal, szórakozással, barátokkal való elégedettség alapján méri, hogy a fiatalok mennyire elégedettek – közölte a K&H.

Elégedettek, elégedetlenek, optimisták és pesszimisták

A kutatás szerint a megkérdezett fiatalok több jól elkülöníthető csoportba oszthatóak. A megkérdezettek 32 százaléka mondta magát összességében elégedettnek. Emellett a fiatalok viszonylag optimistán néznek a jövőbe: 60 százalékuk úgy látja, az életük a közeljövőben kisebb vagy nagyobb mértékben pozitív irányba változik.

A mostani helyzet és a jövőbeli elképzelések alapján négy jól elkülöníthető csoportba sorolhatóak a fiatalok.

Az “elégedetlen optimisták” csoportjába tartoznak a legtöbben, a megkérdezettek 37 százaléka. Bár ők most nem tartják magukat elégedettnek, de arra számítanak, hogy ez a helyzet kedvezően fog változni.

Az “elégedetlen pesszimisták” aránya alig több mint 30 százalékos, ők a mostani helyzetükkel elégedetlenek és javulást sem várnak a jövőben.

A harmadik tábor az “elégedett pesszimistáké”: arányuk 5 százalékos, a mostani helyzetükkel ugyan elégedettek, de rosszabbra számítanak a jövőben.

Az idei negyedik negyedéves eredmények alapján 28 százalékos volt az “elégedett optimisták” aránya: ők számítanak a legderűlátóbbnak, ugyanis a jelenlegi helyzetükkel elégedettek, és nem számítanak arra, hogy rosszabb lesz a helyzetük.

A K&H ifjúsági index

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely 2022 negyedik negyedévében +2 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vett részt, az adatfelvétel 2022. november 15-17. között történt.

A K&H ifjúsági index esetében az elméleti +50 pont maximum azt jelezné, hogy minden válaszadó elégedett, és nem tart attól, hogy ez az elégedett helyzet romlani fog. Az elméleti -50 pont minimum azt jelezné, hogy minden válaszadó elégedetlen, és nem számítanak arra, hogy ez a helyzet javulni fog.

Kapcsolódó cikkeink