Magazin: Kezdődhet a nyuszicsata
Kedvező a széljárás, mondják, ha a körülmények segítik a vállalkozást. Nos, a húsvéti figurákat gyártó és forgalmazó vállalkozások inkább a Hold „járását” figyelik, ettől függ ugyanis, mikor van a húsvét. Idén szerencsére bőven bent az áprilisban, így az édességgyártók remélhetik, hogy nemcsak jobbat, hanem többet is adhatnak el a figurákból, mint tavaly.
Míg 2017-ben 25% körüli volt a húsvéti figurák mennyiségi növekedése az előző évhez képest, addig tavaly húsvétkor volumenben visszaesés következett be. Sajnos, ennyit számít, hogy e korai időpontban (április 1.) a fizetéseket még nem kapták kézhez a fogyasztók. Ezzel szerencsére idén nem kell számolni, hiszen a húsvétvasárnap április 21-ére esik.
Viszont, ha értékben vizsgáljuk az előző szezonokat, máris sokkal kedvezőbb a kép.
– A fogyasztói árak növekedése folyamatosan megfigyelhető, a vásárlók keresik a jó minőségű termékeket, és ezért hajlandóak is többet fizetni – mondja Végh Kitti, a Nestlé Hungária Kft. brand managere.
A Mondelēznél is azt várják, hogy – a karácsonyi szezonhoz hasonlóan – húsvétkor is a magasabb (800 forint/darab) árpont fölötti kategóriában nőjenek a legnagyobb ütemben az eladások.
– A szezon egyre hamarabb kezdődik, ezt már a karácsonyi időszakban is megtapasztaltuk – hívja fel a figyelmet Szécsényi Judit, szezonális termékek márkamenedzsere (Mondelēz Magyarország, Csehország és Szlovákia). – Mindezek mellett még számos más tényezőn, például a NETA-változás hatásán, vagy akár az időjáráson is múlhat a 2019-es húsvét alakulása.
A nyúlon túl
A nyúl és a tojás dominanciája továbbra is megkérdőjelezhetetlen, de a prémiumizációval együtt jár, hogy a vásárlók nyitottabbá válnak a megszokottól eltérő formákra és megoldásokra.
– A nyúl és tojás mellett folyamatosan növekedni tudnak az utóbbi években az egyéb figurák, mint kacsa, bárány vagy csirke, amelyek könnyen asszociációba hozhatók a húsvéti időszakkal – állapítja meg Végh Kitti. – A fogyasztók egyaránt keresik a tradicionális és modernebb, nem szokványos figurákat a piacon. Üzletpolitikánk, hogy kiváló minőségben mindkét vonalon biztosítsunk termékeket, ezzel megtartva a hagyományokat, miközben folyamatosan gondolkozunk újdonságokon.
– A töltött tojások is egyre népszerűbbek – egészíti ki a képet Szécsényi Judit a Mondelēz részéről. – Ebben a szegmensben a Milkával kifejezetten erősek vagyunk, ahogy azt az Egg’n’Spoon termékünk sikere is mutatja.
Az eladás csatornáit vizsgálva a vezető hipermarketek mellett erősítettek a diszkontok (és, ezzel összefüggésben, a kereskedelmi márkák piacrésze is nőtt).
– A diszkontok egyre nyitottabbak a szezonális édességekre, egyre szélesebb szortimenttel készülnek az aktuális szezonra – mondja Sánta Sándor, a Chocco Garden Kft. ügyvezető igazgatója. – Nekünk már harmadik éve szerepelnek jól az ajándékcsomagjaink, egyiküknél olyannyira, hogy a hagyományos karácsonyi és húsvéti összecsomagolásaink mellett a tavalyi évben még Halloweenre szánt csomagot is összeállítottunk.
Partnerre szabott akciók
Megkérdeztük a cégeket, milyen újdonságokkal készülnek az idei húsvétra.
A Nestlénél idén a tradicionális BOCI termékek új, fiatalosabb külsőt kapnak.
– Emellett KITKAT és SMARTIES márkáink vonalán olyan újdonságokkal készülünk, amelyek korábban nem voltak elérhetőek portfólióinkban – újságolja Végh Kitti. – Ezek kiváló választások azok számára, akik nem a megszokott szezonális figurákat keresik.
A Nestlé minden évben alkalmaz eladásösztönző eszközöket húsvétra – ilyen volt például a „Pick & Mix promóció”. Így természetesen ebben az évben is terveznek partnereikkel közösen tailor made aktivitást.
– Nagyobb szabású TV-kommunikációt továbbra sem szervezünk üreges figuránk köré, de biztosítunk média- és in-store támogatást. Hiszünk abban, hogy ismert márkáink mögötti, évek óta megszokott minőség és megbízhatóság kulcsszerepet játszik a vásárlók döntésében – fogalmazza meg a Nestlé Hungária brand managere.
A Mondelēz a 2018-as húsvéti szezonban a csökkenő piacon is két számjegyű növekedést tudott felmutatni.
– Tavaly mind a standard, mind az új termékeink nagyon jól szerepeltek a piacon – árulja el Szécsényi Judit. – Idén is számos újdonsággal készülünk, tovább erősítve az olyan húsvéti tradíciókat, mint például a tojáskeresés, és igyekszünk biztosítani a családi összejövetelekhez tökéletes édességek választékát. Húsvétkor új köntösbe öltözik a teljes portfólió.
A Mondelēz partnerspecifikus promóciókkal fogja segíteni az eladásokat, tudjuk meg a szezonális termékek márkamenedzserétől. Mindezeken túl idén egy izgalmas eseménnyel is készülnek, amellyel kiegészítik 360 fokos marketingmixüket.
A Chocco Garden húsvéti csomagjai tartalmát minden évben kicsit megújítja, emellett idén az egyik legsikeresebb pralinéjukat limitált kiadású, csak húsvétkor forgalmazott tavaszi bonbon díszdobozukban kínálják.
– Nagyon hiszünk az eladáshelyi kommunikációban, sok múlik azon, hogyan van kihelyezve egy termék – szögezi le Sánta Sándor. – Szerencsére ennek fontosságát egyre jobban érzik a kereskedők is, és értékelik a szép és kreatív megoldásokat. A helyért azonban meg kell küzdeni, mert egyre több a jelentkező – és itt már nem csupán a saját kategóriánkról beszélünk.
Sz. L.
Kapcsolódó cikkeink
Szamos praliné szaloncukor- és marcipán szaloncukor-válogatás
A Szamos marcipán és praliné szaloncukrok ízvilága válogatásban összegyűjtve az…
Tovább olvasom >Agóra-Vízió: A Magyar Termékek iránt a jövőben sem csökken majd a kereslet
Rendkívül sikeres 10. jubileumi konferenciát tartott a Magyar Termék Nonprofit Kft.…
Tovább olvasom >Mi leszel, ha nagy leszel?
Mi leszel, ha nagy leszel? – kérdezték annak idején tőlem…
Tovább olvasom >További cikkeink
30 százalékos kedvezmény kell a sikerhez a Black Friday-on
Az idei Black Friday szezonban a fogyasztók várhatóan többet vásárolnak…
Tovább olvasom >Burgonyahelyzet Magyarországon: olcsóbb, de nem problémamentes
A burgonya, mint alapvető élelmiszer, minden évben reflektorfénybe kerül, különösen…
Tovább olvasom >Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >