Kevesebb kenyér fogy
A kenyérfogyasztás Magyarországon csökkent, részben a COVID-19 járvány, a háború és az infláció miatt. A magyarok minőségibb pékáruk felé fordultak, különösen a kovásszal készült kenyerek iránt mutatott növekvő érdeklődés jellemző.

Csökkent a fogyasztás
Az idény hazai lisztújdonságait mutatták be a molnárok és pékek szezonzáró értekezletén. A legnagyobb újítások közé tartozik a szibériai rozsliszt és a kövön őrölt hajdinaliszt. Emellett kiemelték a kendermagos kenyeret, mely funkcionális élelmiszerként ismert az erőteljes beltartalmi értékek, különösen a magas vas- és magnéziumtartalom miatt. A szibériai rozsliszt vadon is megtalálható, és rostokban gazdag, valamint erősebb ízű, mint a hagyományos rozsliszt.
A hajdinaliszt kifejezetten gluténérzékenyeknek ajánlott, de cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják. Emellett gazdag kálium- és magnéziumforrás. A magyar sütőipar jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és a bérköltségek is emelkedtek. Az energiaárak növekedése szintén nyomás alatt tartja az ágazatot. Bár korábban aggodalmak voltak a csődhullám miatt, ez még nem következett be, és a vállalkozások próbáltak gazdaságosabban működni.
A sütőiparban a bérek emelkedtek, de sok pék választja még mindig a külföldi munkavállalást a jobb fizetés reményében. A jelenlegi éves egy főre jutó kenyérfogyasztás 50-52 kilogramm, míg korábban 72 kilogramm volt.
Kapcsolódó cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Elemző az M1-en: ez az árképzés pofátlan a multik részéről
Az élelmiszerkereskedő cégek számára hatalmas extraprofitot jelentő élelmiszer-árképzést ésszerű keretek…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert az árrés-korlátozás komoly ellenőrzését ígéri
Megvédjük a családokat és a nyugdíjasokat, meg fogjuk akadályozni az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >