Kevesebb kenyér fogy
A kenyérfogyasztás Magyarországon csökkent, részben a COVID-19 járvány, a háború és az infláció miatt. A magyarok minőségibb pékáruk felé fordultak, különösen a kovásszal készült kenyerek iránt mutatott növekvő érdeklődés jellemző.

Csökkent a fogyasztás
Az idény hazai lisztújdonságait mutatták be a molnárok és pékek szezonzáró értekezletén. A legnagyobb újítások közé tartozik a szibériai rozsliszt és a kövön őrölt hajdinaliszt. Emellett kiemelték a kendermagos kenyeret, mely funkcionális élelmiszerként ismert az erőteljes beltartalmi értékek, különösen a magas vas- és magnéziumtartalom miatt. A szibériai rozsliszt vadon is megtalálható, és rostokban gazdag, valamint erősebb ízű, mint a hagyományos rozsliszt.
A hajdinaliszt kifejezetten gluténérzékenyeknek ajánlott, de cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják. Emellett gazdag kálium- és magnéziumforrás. A magyar sütőipar jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és a bérköltségek is emelkedtek. Az energiaárak növekedése szintén nyomás alatt tartja az ágazatot. Bár korábban aggodalmak voltak a csődhullám miatt, ez még nem következett be, és a vállalkozások próbáltak gazdaságosabban működni.
A sütőiparban a bérek emelkedtek, de sok pék választja még mindig a külföldi munkavállalást a jobb fizetés reményében. A jelenlegi éves egy főre jutó kenyérfogyasztás 50-52 kilogramm, míg korábban 72 kilogramm volt.
Kapcsolódó cikkeink
Gulyás Gergely: november 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot
November 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot – jelentette ki a Miniszterelnökséget…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >Ausztriában több mint egyéves csúcsra gyorsult az infláció júliusban
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az előzetesen becsült…
Tovább olvasom >További cikkeink
November vége után is megmaradhat az árrésstop
Ahogyan arról mi is írtunk, meghosszabbította a kormány az élelmiszerek…
Tovább olvasom >Újabb pályázat segíti az élelmiszer-feldolgozást: húszmilliárd forintos keret nyílik ősszel
Az itthon megtermelt mezőgazdasági alapanyag minél nagyobb arányú, hatékonyabb és…
Tovább olvasom >Ezek a régió kedvenc péksüteményei: pizzás mini, sajtos pogácsa, hot dog
A magyaroknál a sajtos pogácsa a sláger a finompékárut vásárlók…
Tovább olvasom >