Kevesebb kenyér fogy
A kenyérfogyasztás Magyarországon csökkent, részben a COVID-19 járvány, a háború és az infláció miatt. A magyarok minőségibb pékáruk felé fordultak, különösen a kovásszal készült kenyerek iránt mutatott növekvő érdeklődés jellemző.

Csökkent a fogyasztás
Az idény hazai lisztújdonságait mutatták be a molnárok és pékek szezonzáró értekezletén. A legnagyobb újítások közé tartozik a szibériai rozsliszt és a kövön őrölt hajdinaliszt. Emellett kiemelték a kendermagos kenyeret, mely funkcionális élelmiszerként ismert az erőteljes beltartalmi értékek, különösen a magas vas- és magnéziumtartalom miatt. A szibériai rozsliszt vadon is megtalálható, és rostokban gazdag, valamint erősebb ízű, mint a hagyományos rozsliszt.
A hajdinaliszt kifejezetten gluténérzékenyeknek ajánlott, de cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják. Emellett gazdag kálium- és magnéziumforrás. A magyar sütőipar jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és a bérköltségek is emelkedtek. Az energiaárak növekedése szintén nyomás alatt tartja az ágazatot. Bár korábban aggodalmak voltak a csődhullám miatt, ez még nem következett be, és a vállalkozások próbáltak gazdaságosabban működni.
A sütőiparban a bérek emelkedtek, de sok pék választja még mindig a külföldi munkavállalást a jobb fizetés reményében. A jelenlegi éves egy főre jutó kenyérfogyasztás 50-52 kilogramm, míg korábban 72 kilogramm volt.
Kapcsolódó cikkeink
Az ország kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >K&H: a tényadatban szereplőnél jóval komolyabb inflációt érzékelnek a középkorúak
A középkorú magyarok inflációs érzete továbbra is messze meghaladja a…
Tovább olvasom >Júniusban újra emelkedett az infláció – a gyümölcsök drágulása húzza felfelé az árakat
Júniusra 4,6 százalékra nőtt az éves infláció, szemben a májusi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >