Kevesebb kenyér fogy
A kenyérfogyasztás Magyarországon csökkent, részben a COVID-19 járvány, a háború és az infláció miatt. A magyarok minőségibb pékáruk felé fordultak, különösen a kovásszal készült kenyerek iránt mutatott növekvő érdeklődés jellemző.
Az idény hazai lisztújdonságait mutatták be a molnárok és pékek szezonzáró értekezletén. A legnagyobb újítások közé tartozik a szibériai rozsliszt és a kövön őrölt hajdinaliszt. Emellett kiemelték a kendermagos kenyeret, mely funkcionális élelmiszerként ismert az erőteljes beltartalmi értékek, különösen a magas vas- és magnéziumtartalom miatt. A szibériai rozsliszt vadon is megtalálható, és rostokban gazdag, valamint erősebb ízű, mint a hagyományos rozsliszt.
A hajdinaliszt kifejezetten gluténérzékenyeknek ajánlott, de cukorbetegek és inzulinrezisztenciával küzdők is fogyaszthatják. Emellett gazdag kálium- és magnéziumforrás. A magyar sütőipar jelenleg munkaerőhiánnyal küzd, és a bérköltségek is emelkedtek. Az energiaárak növekedése szintén nyomás alatt tartja az ágazatot. Bár korábban aggodalmak voltak a csődhullám miatt, ez még nem következett be, és a vállalkozások próbáltak gazdaságosabban működni.
A sütőiparban a bérek emelkedtek, de sok pék választja még mindig a külföldi munkavállalást a jobb fizetés reményében. A jelenlegi éves egy főre jutó kenyérfogyasztás 50-52 kilogramm, míg korábban 72 kilogramm volt.
Kapcsolódó cikkeink
Árstopok és gazdasági intézkedések Közép-Európában: egyre több ország védekezik az infláció ellen
Miközben Magyarországon ismét napirendre került az árstopok bevezetése, Lengyelországban az…
Tovább olvasom >Működne Magyarországon a boltok elleni bojkott?
Az elmúlt napokban egyre nagyobb figyelmet kapott az a közösségi…
Tovább olvasom >Januárban kissé gyorsult az infláció az euróövezetben
Januárban a várt stagnálás helyett gyorsult az infláció, hat hónapja…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >