Kevesebb állat került vágóhídra az első fél évben
Az idei év első felében szarvasmarhából 5,5 százalékkal, sertésből 6,5 százalékkal, baromfiból 12,8 százalékkal kevesebbet vágtak a magyarországi vágóhidak – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóból.

Kevesebb hús fogyott júniusig (Fotó: Pixabay)
Június végéig idén 48,5 ezer szarvasmarha, 2,239 millió sertés, és 99,4 millió baromfi került vágóhídra Magyarországon. A baromfiféléken belül a csirke aránya 85 százalék. A libavágás majdnem 35 százalékkal, a kacsavágás majdnem 49 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Súlyban számolva nagyobb mértékű a visszaesés. A levágott szarvasmarhák 25,1 ezer tonnás élősúlya 6,8 százalékos, 12,9 ezer tonnás hasított súlya 6,5 százalékos csökkenés éves összevetésben.
A levágott sertések élősúlya 266 ezer tonna, hasított súlya 214 ezer tonna volt, mindkettő 7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – olvasható az AKI összefoglalójában.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >Drágult a tej, csökkent a túró: átalakulóban a hazai tejtermékpiac
A hazai tejtermékek ára 2025 első felében jelentős éves drágulást…
Tovább olvasom >Nagy István: hamarosan újraindulhatnak a kínai-magyar agrárkapcsolatok
A magyar mezőgazdaságot és agráriumot számos kihívás érte az utóbbi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >