Kevesebb állat került vágóhídra az első fél évben
Az idei év első felében szarvasmarhából 5,5 százalékkal, sertésből 6,5 százalékkal, baromfiból 12,8 százalékkal kevesebbet vágtak a magyarországi vágóhidak – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóból.

Kevesebb hús fogyott júniusig (Fotó: Pixabay)
Június végéig idén 48,5 ezer szarvasmarha, 2,239 millió sertés, és 99,4 millió baromfi került vágóhídra Magyarországon. A baromfiféléken belül a csirke aránya 85 százalék. A libavágás majdnem 35 százalékkal, a kacsavágás majdnem 49 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Súlyban számolva nagyobb mértékű a visszaesés. A levágott szarvasmarhák 25,1 ezer tonnás élősúlya 6,8 százalékos, 12,9 ezer tonnás hasított súlya 6,5 százalékos csökkenés éves összevetésben.
A levágott sertések élősúlya 266 ezer tonna, hasított súlya 214 ezer tonna volt, mindkettő 7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál – olvasható az AKI összefoglalójában.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak a FAO szerint
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült…
Tovább olvasom >Háromnegyedével drágult a nyers tej egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint a 45. héten a hazai…
Tovább olvasom >Tovább javult a járványhelyzet, enyhített a Nébih a baromfik betelepítésre vonatkozó ideiglenes szabályokon
2023. február 1-jétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegye korlátozás alatt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kormányszóvivő: nincs kibúvó az élelmiszer-árstopszabályok alól
There is no escape from the price cap rules, the…
Tovább olvasom >Már négy olyan rovarfajta van, ami szerepelhet hazai élelmiszerben
Az Európai Bizottság friss döntése alapján a házi tücsökkel együtt…
Tovább olvasom >Sörszövetség: nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet
Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez…
Tovább olvasom >