Kevesebb akciós újság, rövidebb ideig tartó akciók

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 14. 08:00

Az akciós újságok, azaz a leafletek piacának 2009 első kilenc hónapját a 2008-as év hasonló időszakával összehasonlítva elmondható, hogy nemcsak az egyes csatornák által kiadott akciós újságok darabszáma csökkent, hanem az akciók érvényességének periódusa is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Leaflet Monitorának legfrissebb jelentéséből. A saját márkás termékek aktivitása továbbra is növekvő tendenciát mutat. A legkedvezőbb áron történő vásárlásra való törekvés leginkább az egyes termékek/márkák ár-összehasonlításában nyilvánul meg; ár alapján a vevők fele viszonylag nagy rendszerességgel válogat a márkák között. Ezzel szemben azt, hogy egy adott termék melyik üzletben olcsóbb, a vevők 40 százaléka mérlegeli minden, vagy szinte minden alkalommal. Közel ugyanennyien vannak azok, akik tudják, mennyibe kerülnek az általuk leggyakrabban vásárolt termékek kedvenc boltjukban.
A minőség és az ár mellett jelentős szerepet kapnak egy üzlet vagy termék kiválasztásában az akciók. A megkérdezettek jelentős része törekszik arra, hogy vásárlás előtt tájékozódjon az akciókról.
Az akciók hirdetésének egyik legfontosabb eszköze a szórólap. A GfK Hungária Piackutató Intézet 2003 óta kíséri figyelemmel a hazai napi fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedelmi csatornák által megjelentetett akciós újságok piacát. Az élelmiszer-kereskedelmi láncok szórólapjai a fogyasztók 80 százalékához eljutnak. A megkérdezettek kétharmada rendszeresen át is szokta nézni az akciós újságokat, emiatt is kiemelten fontos ennek a piacnak a részletes vizsgálata.
A nehéz gazdasági helyzet következtében várhatóan jelentősen megnő a kereslet az akciós termékek, illetve az összességében alacsonyabb árszínvonalat kínáló kereskedelmi csatornák/üzletek iránt.
2008 első kilenc hónapját a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva elmondható, hogy az egyes csatornák által kiadott akciós újságok darabszáma összességében csökkenést mutat, elsősorban a C+C csatornák (tavaly még az Interfruct leafletjei is megjelentek az év első felében), de az elektronikai áruházak esetében is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet Leaflet Monitorának jelentéséből.
A saját márkás termékek száma az FMCG-kategóriákban erőteljes növekedést mutat. Míg 2008 első kilenc hónapjában a Top4 saját márkás kategóriák sorrendje a többi tartós élelmiszer (22%), tejtermékek (19%), húsáru (17%), italok (12%) volt, addig 2009 hasonló időszakában minden kategória növekedni tudott, kivéve az italt, amely 10 százalékra esett vissza.

Országosan (teljes láncra vonatkozó) érvényes leafletek száma csatornánkénti bontásban 2008. január–szeptember
vs. 2009. január–szeptember
2008 2009
Diszkont 219 Diszkont 237
Hipermarket 191 Hipermarket 205
C+C 121 Barkácsáruház 100
Drogéria 107 Szupermarket 99
Szupermarket 102 Drogéria 98
Barkácsáruház 98 Elektroshop 71
Elektroshop 89 C+C 67
Hazai lánc 53 Hazai lánc 45
Szakáruház 12 Szakáruház 9
Összesen: 992 931
Forrás: GfK Hungária, Leaflet Monitor


Kapcsolódó cikkeink