Kettős hatás

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 27. 08:00

Ha eddig nem történt még meg, idővel legenda is lehet a tényből: Kiripolszki István, a budapesti Kogart étterem sous-chefje mindkét hazai „A kategóriás” szakácsversenyen egyszerre indult el.Demonstrálni akart valamit azzal, hogy mindkét versenyen elindult?

K. I.: – Egyáltalán nem, mindössze versenyezni akartam. Eszemben sem volt, hogy mindkét megmérettetésen eljuthatok a döntőig. Egy éve jószerével az induláson sem törtem a fejem – ősszel kerültem a Kogartba, ahol a tulajdonos és kollégáim megteremtették a lehetőséget a felkészülésre. Nem akartam ezzel a figyelem középpontjába kerülni, úgy gondoltam, ha minden adott a versenyzésre, nem hagyom ki a lehetőséget a tapasztalatszerzésre.

Egyformán készült a két versenyre?

K. I.: – Elvben igen, de számított az is, hogy a Hagyomány és Evolúciónak a témáját korábban megismertem, a csirke, mint alapanyag közelebb is áll hozzám, akárcsak a tányérszerviz. Izgalmas kihívás a Bocuse d’Or 12 adagos tálalása is, de ez más szervezést igényel, és nekem nem sikerült elkapnom a fonalat. Arra is rá kellett jönnöm, hogy ez a verseny kétszemélyes – először fel sem mértem, mit jelent a commis profi segítsége. Azt hiszem, az, hogy nem kerültem a dobogóra sem itt, sem ott, nem valamiféle túlterheltségen múlt: egyszerűen nem tudtam hozni a felkészülés során elért eredményeket. Mindezzel együtt a kedvem csak megjött a további versenyzéshez!

Látott különbséget a két verseny színvonala között?

K. I.: – Nem hiszem, hogy az egyikre való felkészüléssel a másikon is ugyanazokat az eredményeket lehetett volna elérni: más volt a feladat, mások az elvárások – azaz az egyik győztesei nem biztos, hogy a másikon is feltétlenül sikeresek lettek volna. Mindkét szervezőcsapat nagyon komoly, a szakma fejlődése szempontjából fontos munkát végzett, de a lebonyolítás gördülékenységén törvényszerűen érződött, hogy a Hagyomány és Evolúciót már harmadik alkalommal rendezik. Ráadásul ezen külföldet járt, profi fiatalok vettek részt. Ez persze önmagában semmit nem jelent: egy verseny attól tud színes lenni, hogy a részvevők lehetőségeik, felkészültségük, támogatottságuk különbözősége miatt nem egyenlő eséllyel indulnak.

Kapcsolódó cikkeink