Kétszáz mázsa hallal jön a tiszai halfesztivál
– Több mint kétszáz mázsa halat kínálnak és több ezer embert látnak vendégül a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál három napja alatt szeptember első hétvégéjén péntektől vasárnapig; szombaton több száz bográcsban készül majd a hallé.
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája elmondta, a programok fő helyszíne idén is a Huszár Mátyás rakpart lesz, ahol felállítják azt a több száz literes óriás bográcsot, ahol a szegedi hallé fő majd. A három napra a szervezők csaknem hetven mázsa halfilével készülnek, ami több mint kétszáz mázsa halból nyerhető ki.
A mesterszakács szerint a jó halászlé titka a jó alaplé, amelyhez többféle hal csontját és fejét kell felhasználni. Emellett fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű fűszer, vagyis a szegedi paprika és a makói vöröshagyma.
A fesztivál kiemelt feladata a halfogyasztás népszerűsítése. Míg húsz évvel ezelőtt évente fejenként átlagosan nem egész három kilogramm halat ettek a szegediek, ma már nyolc-kilenc kilogramm körül fogyasztanak. Szombaton a Partfürdőn is várják majd az érdeklődőket. A Tisza újszegedi oldalán mindenki saját halászlevét főzheti majd. A huszadik alkalommal megszervezett fesztiválon amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport képviselői vállalkoznak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat.
A rendezvény több kísérőprogramot is kínál. Újdonság, hogy a fesztiválon lesz látható a Szegedi Nemzeti Színház musical- és operettgálája. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bede Róbert több hal fogyasztására buzdítja a magyarokat
Az uniós átlagnál jóval kevesebb halat eszünk, pedig kiváló élelmiszer,…
Tovább olvasom >Új támogatások segítik a hazai halgazdálkodás és akvakultúra fejlesztését
Két új pályázati felhívás összesen több mint 8 milliárd forint…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >Szobaszervíz helyett ételrendelés – házhoz megy a lángos
Egyre több turista rendel ételt a szállására a foodora nemzetközi…
Tovább olvasom >