Kétszáz mázsa hallal jön a tiszai halfesztivál
– Több mint kétszáz mázsa halat kínálnak és több ezer embert látnak vendégül a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál három napja alatt szeptember első hétvégéjén péntektől vasárnapig; szombaton több száz bográcsban készül majd a hallé.
Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál ötletgazdája elmondta, a programok fő helyszíne idén is a Huszár Mátyás rakpart lesz, ahol felállítják azt a több száz literes óriás bográcsot, ahol a szegedi hallé fő majd. A három napra a szervezők csaknem hetven mázsa halfilével készülnek, ami több mint kétszáz mázsa halból nyerhető ki.
A mesterszakács szerint a jó halászlé titka a jó alaplé, amelyhez többféle hal csontját és fejét kell felhasználni. Emellett fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű fűszer, vagyis a szegedi paprika és a makói vöröshagyma.
A fesztivál kiemelt feladata a halfogyasztás népszerűsítése. Míg húsz évvel ezelőtt évente fejenként átlagosan nem egész három kilogramm halat ettek a szegediek, ma már nyolc-kilenc kilogramm körül fogyasztanak. Szombaton a Partfürdőn is várják majd az érdeklődőket. A Tisza újszegedi oldalán mindenki saját halászlevét főzheti majd. A huszadik alkalommal megszervezett fesztiválon amatőr- és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és a sport képviselői vállalkoznak arra, hogy bemutassák halléfőző tudományukat.
A rendezvény több kísérőprogramot is kínál. Újdonság, hogy a fesztiválon lesz látható a Szegedi Nemzeti Színház musical- és operettgálája. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új ízekkel bővül a Szentkirályi Egy Csepp Gyümölcs termékcsalád
Két új ízzel bővíti cukor- és édesítőszermentes portfólióját a Szentkirályi…
Tovább olvasom >INTERSPAR – stabilitás és minőség 30 éve
Az INTERSPAR 30 éves jubileuma nem csupán egy ünnep, hanem…
Tovább olvasom >Gazsi Zoli közel két évtized után távozik az Eisbergtől
Gazsi Zoltán búcsúzik az Eisbergtől. Zoli közel két évtizedig vezette…
Tovább olvasom >