Két hét van a tavaly ősztől bekövetkezett mezőgazdasági káresemények bejelentésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 16. 09:39

Mezőgazdasági káresemények bejelentésére március 26-ig jelentkezhetnek azok a termelők, akiket 2011. november 1. és 2012. március 10. között ért mezőgazdasági kár – közölte szerdán a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-vel.

A tárca arról is tájékoztatott: megjelent a Magyar Közlönyben az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer végrehajtását szolgáló rendelet, amely a kárenyhítési hozzájárulás megfizetését, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételét szabályozza.

A rendelet szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal(MVH) július 15-éig értesíti az agrárkár-enyhítési rendszer tagjait a kárenyhítési hozzájárulás mértékéről. A termelőknek a hozzájárulást szeptember 15-éig kell befizetniük.

A termelők a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket november 30-áig nyújthatják be. A tárgyévi kárenyhítő juttatások kifizetéséről az MVH 2013. március 31-éig dönt.

A közlemény szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium szándéka az volt, hogy az új agrárkár-enyhítési rendszer kizárólag a termelők megalapozott kárait ellentételezze. Az új rendszerben a termelők csak akkor kaphatnak támogatást, ha mind a hozamcsökkenés, mind pedig a hozamérték-csökkenés eléri legalább a 30-30 százalékos mértéket. A bérelt területeknél földbérleti díjcsökkentést is lehet kérni.

Az új agrárkár-enyhítési rendszerben azok a termelők, akik hozamértékük felére kötnek csak biztosítást, csupán a kárenyhítő juttatás felére lesznek jogosultak – közölte a minisztérium.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink