Késeiek új hulláma

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Nem tagadható, a kései szüretelésű boroknak létezik egy új hulláma, ami eluralja a hazai borpiacot, legalábbis annak ezt a jellegzetes szegmensét. Az új keletű kései szüretelésű bor a magyar borszektor fejlesztési eredményei közül az egyik legbiztatóbb.A legújabb kori kései szüretelésű borok már nem hasonlítanak korábbi elődjeikre. Míg azok dominánsan édesek, alkalomadtán nehézkesen ragadósak voltak, és fáradt, lomha szerkezetük nehezen tette lehetővé élvezetüket, addig az új fejlesztések más borkaraktert eredményeztek. Cukortartalmuk ellenére frissek és gyümölcsösek, könnyebben ihatók, élvezhetők, mert illatuk és zamatuk van, frissek.

Erre predesztinálva
Ha ehhez a csoporthoz soroljuk azt a néhány jégborkísérletet, amelyek egyike-másika már több is, mint kísérlet, akkor ezt a csoportot igen ígéretesnek tarthatjuk. A piac oldaláról mindenképpen örvendetes, hogy egy üde, és nemzetközileg is versenyképes színfolttal több került a fogyasztói palettára. A termelő oldaláról pedig termőhelyi és gazdálkodási „kényszer” is a kései szüretelésű borok léte.
A gyakran beköszöntő hosszú ősz, a gyakorta meglévő nyári melegek, egyes fajták jelenléte, a szüretek elhúzódása, az évszakok, az éjjelek és a nappali melegek váltakozása elkerülhetetlenül ebbe a termékkategóriába torkollik. A kérdés csupán az volt, mikorra érik el a kései szüretelésű boraink a nemzetközi szintet, mikorra hozzák meg a fejlesztések a maguk gyümölcsét. Meghozták és elérték.
A szőlőültetvények állapota, a gondosabb szőlőművelés, a terhelések beállítása, a pontosabb és célzottabb szüret, a fajtaválasztások helyessége, új küvéösszetételek kísérleti eredményei, a korszerűbb borászati technika stb. eredményezték, hogy ma arról kell értekeznünk, hogy mennyire élvezhetőek is ezek a borok.
Sok borvidék sok borászata készít kései szüretelésű bort. Vannak olyan borvidékek, amelyek hagyományos gazdái az ilyen típusú nedűknek. A Tokaji borvidéken a borászatok az aszú- és szamorodni borok mellett az előbbi kategóriák kötöttségétől megszabadulva készítik egyre-másra az idesorolható boraikat. Szakmai sikerek mellett a pénzforgás sebessége is megnő. Ha volt egyáltalán űr a Tokaji borvidék fehérborskáláján, akkor az is betöltésre került az új fejlesztésű, későn szüretelt boraikkal.
Hajóson a jégbor (Sümegi és Fia borászat) hagyománnyá kezd válni az oda szervezett borversenyükkel együtt, a spätlese típusú bor pedig a sváb hagyományok tisztelete okán is kötelező termék arrafelé. Somlón a védett eredetű boraik között találhatóak az idesorolható kései szüretek, és hasonló a helyzet a Villányi borvidéken is.

Készülő eredetvédettség Tokajban
A Tokaji borvidék tele van izgalmasabbnál izgalmasabb kései szüretelésű borokkal. A stílus és a cukortartalom még tág határok között mozog, de ez rövid időn belül változhat. A borvidék most készül ennek a kategóriának a szabályozására, a kései szüretelésű borok is védett eredetű borokká válnak. Ez egy komoly lépés lehet a fejlődés útján. Ezzel a szamorodni és az aszúborok rangjára emelkedhet. Korábban több pincészet a tokaji borkülönlegességekre koncentrált, például a Royal-Tokaji, vagy a Dobogó pincészet, ők ma már a termékskálájukban a kései szüretelésű boroknak ugyanolyan jelentőséget tulajdonítanak, mint más termékeiknek.
Sok pincészet készítette el saját kései szüretelésű borát az elmúlt években. Dobogó pincészet Mylitta márkájú bora jelentett új színfoltot a piacon, de a Füleky, a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok kései szüretelésű borai mellett a kisebb pincék is kitesznek magukért. Ilyen pl. a Tokaj Kikelet, a Páll, a Szedmák, a Tokajbor-Bene Pincészet és Szőlőbirtok, valamint a Gundel kései szüretelésű sárga muskotályai, a Tokaj Nobilis, Török, Tokaj-Classic, Úri borok, Vay, Götz, Vivamus, Evinor, Bodnár (Hárslevelű borával), Monyók pincészetek kései szüretelésű borai is ezt bizonyítják. A Pendits a furmint szelektált kései szüretelésű borát valósította meg, ahogy a Ráski pincészet is erre vállalkozott. A Béres (Tokaj cuvée) és a Patricius nagy lendülettel induló borászatok palettáin is szerepelnek ilyen borok. A Pannon Tokaj is készít kellemes, édes, töppedt szőlőből készült bort. A Sajgó Pincészet – Tolcsva Bor mindegyik fő fajtáját alapanyagául használja a kései szüretelésű boroknak.
Az Árvay-féle Édes Élet küvé az egyik legszebb remekmű ebben a kategóriában, az Oremus Late Harvest Tokaji cuvée pedig elég pontosan írja körbe, hogy melyik pincészet milyen borát kóstolhatjuk nagy élvezettel. Ha megtettük, újra és újra megtesszük majd. A Dereszla Furmint reserve néven hozza forgalomba saját portékáját. A műfaj egyik kimagasló remeke az Áts cuvée, amely szinte mindent visszaad abból, amit az ilyen boroktól remélhetünk, akár csak a mádi szomszédvár Szepsy borászat nemes édes kései szüretelésű cuvée bora. A Pajzos és Megyer pincészetek Furmint jégbort és kései szüretelésű borokat is készít a pincéiben, a második esetben szinte eszencia minőségben. Az utóbbi évek egyik legszebb későn szüretelt bora a Tokaj Kereskedőház Sárga muskotály kései szüretelésű bora, amelyben egyszerre találhatjuk meg a kései jelleget és a frissességet.
Dr. Botos Ernő Péter

Kapcsolódó cikkeink