Kései fellendülésben bíznak a magyar vállalatok

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 04. 00:05

Legkorábban 2010 második félévében indulhat meg a gazdasági fellendülés, állítják a Coface Hungary Hitelbiztosító legutóbbi felmérésében magyar vállalkozások vezetői, akik növekedő kintlévőség-állománnyal és csökkenő árbevétellel szembesülnek.

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint a megkérdezett több száz magyar vállalatvezető 41,6 százaléka nem reménykedik a közeli gazdasági fellendülésben, hanem legkorábban csak 2010 második felében számít biztató jelekre. Miután a 2010 második felére vonatkozó becslést  a média már jó ideje sugallja, e dátum cégvezetők általi megjelölése leginkább azt jelenti, hogy igazából nem tudják, mire számítsanak. Emellett a megkérdezettek 39,9 százaléka eleve úgy nyilatkozott, hogy nem is tudná megmondani a várt fellendülés kezdetének időpontját.
Dercze Zoltán, a Coface országigazgatója szerint  a magyar vállalkozások jó túlélési astratégiát választottak, amikor igyekeztek új piacokat keresni, továbbá felmérték és megkísérelték minél előbb behajtani kintlevőségeiket, illetve hogy átalakították finanszírozási struktúrájukat. A munkaidő csökkentése is a népszerű módszerek közé tartozott, mely leginkább a gyártói vonalon jelentkezett. Életképes megoldás volt bizonyos eszközök kis arányú értékesítése is.
A válság talán legszembetűnőbb jele az árbevétel visszaesése volt: a megkérdezettek 42,48 százaléka 10 százalék feletti visszaesésről számolt be, 18,38 százaléknak 5 és 10 százalék között, míg 14,32 százaléknak pedig 5 százaléknál kisebb mértékű volt a visszaesés.
Ugyancsak negatív fejlemény, hogy a Coface adatai szerint a cégek 78,69 százalékának van rendszeresen lejárt követelése.
A Coface véleménye hogy a csődhullám hamarosan eléri tetőpontját, ami vélhetően 2009 vége, 2010 év eleje táján következhet be. 

Kapcsolódó cikkeink