Kereskedelmi márkák: a járvány alatt is növekvő pályán

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 22. 09:53

A járványidőszak alatt nem csökkent a saját márkás termékek iránti igény. A NielsenIQ vásárlási szokásokat vizsgáló átfogó kutatása értelmében kissé erősödött a saját márkás termékek pozíciója a vásárlók körében tavaly év végére az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

NielsenIQ logo

Kovács Gergely-nielsenIQ

Vendégszerző:
Kovács Gergely
ügyfélkapcsolati vezető
NielsenIQ

A vásárlók több mint egynegyede mondta, hogy több saját márkás terméket vásárol, mint korábban, és csak 10%-uk nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet. A márkázott termékeknél kedvezőbb ár, megfelelő (egyenrangú) minőség, egyszersmind jó ár-érték arány: ezek mind fontos szempontok és tartósan a vásárlók fele vallja ezeket. A kereskedelmi márkás termékek minőségi megítélése ráadásul előrelépést is mutat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a járványidőszak idején szignifikánsan nőtt a saját márkás termékeket azok kedvezőbb ára miatt vásárlók száma, szemben a prémium PL-­termékeket keresők arányával. Mindebben az anyagi kilátásoknak a járványhelyzet miatti rosszabbra fordulása, illetve az erősödő inflációs percepciók is szerepet játszhatnak.

Éves szinten (2021 júniusáig vizsgálva) 29,5%-ot tesz ki a NielsenIQ által mért élelmiszer- és vegyiáru-kategóriák körében a saját márkás termékek értékbeli részaránya, ami 1%-pontos növekedést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest. A teljes piac éves 6%-os növekedésével szemben a PL-ek piaca 10%-ot bővült. A részesedésnövekedés az élelmiszerek köréből származik (32%, +1%p), a vegyi áruknál változatlanul alacsonyabb és stabil a piacrész (19%). A csatornák közül csak a hiperek és a nagy alapterületű szupermarketek és hazai láncok körében látható e növekedés. A saját márkás termékekre leginkább építő diszkontokban változatlanul az eladásaik kétharmadát teszik ki a saját márkák értékben.

Az öt legnagyobb élelmiszer-kategória közül a feldolgozott hús és a sajt piacán az élelmiszerpiac átlagát meghaladó a saját márkák értékbeli súlya, sörben és szénsavas üdítőben alig két számjegyű, és az ásványvizek esetében is átlag alatti. Ha a legnagyobb részaránnyal bíró PL-piacokat nézzük, a lista a következő: túró, olívabogyó, savanyú uborka, fagyasztott zöldség, kutyaeledel. A vegyi áruk esetében a nagyobb kategóriák között jellemzően magas a PL-arány a papíráruknál. A legnagyobb kategóriák között találunk nagyon alacsony saját márkás részarányokat (mosószerek, öblítő), de messze átlag felettit is (pelenka). //

Kapcsolódó cikkeink