Kendermagfehérje tartalmú húskészítményeket fejlesztett a felgyői vágóhíd
Magas biológiai értékű, kendermagfehérje és -olaj tartalmú sertéshús termékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft. uniós támogatással – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Jótékony hatású kendermag készítmények felhasználásával készülnek a felgyői vágóhíd új termékei, fotó: pixabay.com
A közlemény szerint a több mint kétéves, 526,8 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt költségeiből 289,74 millió forintot fedezett vissza nem térítendő uniós támogatás, 184,38 millió forintot pedig kedvezményes hitel.
A fejlesztés során valamennyi húskészítmény kategóriában – vörös áru, sonkák, májasok, szárazáru – új magas biológiai értékű, funkcionális élelmiszer prototípus termékeket hoztak létre, amelyek közös jellemzője, hogy bennük az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítményeket használtak föl.
A kendermagfehérje, az edesztin és a kendermagolaj fogyasztása beltartalmi paramétereik alapján jótékonyan befolyásolja az emberi egészség megőrzését és fenntartását. Az edesztin teljes értékű fehérje, amely valamennyi, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermagolajban pedig nagy mennyiségben és megfelelő arányban találhatók telítetlen zsírsavak.
A szakemberek a prototípusok előállítása során olyan technológiát dolgoztak ki, amely jelentős mértékben növeli a hasznos tápanyag mennyiségét az étkezés szempontjából nagyon fontos feldolgozott húsféleségekben. Az új eljárások lehetővé teszik olyan növényi alkotórészek – szója, repce – elhagyását a gyártási folyamatából, amelyek az emberi szervezet számára kevésbé előnyös összetevőket vagy fitohormonokat tartalmazhatnak.
Az 1886-ban emelt felgyői szélmalomnál működő, családi tulajdonú Gulyás János és Társa Kft. húsfeldolgozással, hentesáru és húsipari termékek előállításával foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 44 alkalmazottat foglalkoztató cég a kistérség egyik legnagyobb munkáltatója. A vállalkozás tavaly 1,798 milliárd forintra növelte nettó árbevételét a 2019-es 1,407 milliárd forintról. A cég 2019-ben 105 millió, tavaly 106 millió forint adózott eredményt ért el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tavaly kevesebb állatot vágtak le a vágóhidakon, mint az előző évben
A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben,…
Tovább olvasom >Egészségvédő hatású húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben
Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd…
Tovább olvasom >15 májkrémet tesztelt az Index szerkesztősége
Tizenöt ízesített májkrémet tesztelt az Index szerkesztősége, de nagy májkrém-körképükben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hatalmas változások a Tescónál
A Tesco 25 áruházát újította fel a február végén zárult…
Tovább olvasom >Több cukrot, lisztet, olajat, tejet, csirkemellet és tojást vehetünk mostantól a SPAR-üzletekben
Közeledik a húsvét, az ünnep ideje, s a legtöbb családban…
Tovább olvasom >Tartós árcsökkenést vezettek be a PENNY üzleteiben
Január óta közel 400 termék árát csökkenti tartósan, akár 33…
Tovább olvasom >