Kémiai eljárással színezhetik a boltokban kapható fekete olívabogyók többségét
Kevesen tudják, hogy a fekete és a zöld olívabogyó ugyanannak a termésnek eltérő érettségi foka – a leszedett bogyó azonban nyersen rendkívül keserű, így ipari feldolgozása elkerülhetetlen.
A nagyüzemi termelésben jellemzően lúgos, nátrium-hidroxidos oldattal vonják ki az oleuropein nevű, keserű ízért felelős vegyületet. Ez az eljárás ugyanakkor eltávolítja az érett bogyók sötét színét is.
A piacokon elérhető fekete olívabogyók döntő többsége (közel 99%) emiatt utólag kapja jellegzetes árnyalatát: a gyártók oxidációs eljárást alkalmaznak, gyakran vas-glukonát (E579) hozzáadásával. A színezés tényét az élelmiszercímkéken is fel kell tüntetni: ha azt látjuk, hogy „oxidációs eljárással színezett”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a bogyók színe nem természetes érési folyamat eredménye.
Kapcsolódó cikkeink
Drámaian emelkedik az olívaolaj ára: rekordokat dönt a hamisítás és a készlethiány
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Megveszi a spanyol Grupo Alimentario IAN az olajbogyó-termesztő Interolivát
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >„Merthogy a martini olajbogyó nélkül…” – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Beruházás-dömping jön az élelmiszeriparban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Kiderült, hogy melyik online élelmiszer-rendelő platformok weboldala a legfenntarthatóbb
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az eladási rekorder iPhone-okat keresik felújított készülékben is a hazai vásárlók
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

