Kémiai eljárással színezhetik a boltokban kapható fekete olívabogyók többségét

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 12. 10. 10:46
🎧 Hallgasd a cikket:

Kevesen tudják, hogy a fekete és a zöld olívabogyó ugyanannak a termésnek eltérő érettségi foka – a leszedett bogyó azonban nyersen rendkívül keserű, így ipari feldolgozása elkerülhetetlen.

A nagyüzemi termelésben jellemzően lúgos, nátrium-hidroxidos oldattal vonják ki az oleuropein nevű, keserű ízért felelős vegyületet. Ez az eljárás ugyanakkor eltávolítja az érett bogyók sötét színét is.

A piacokon elérhető fekete olívabogyók döntő többsége (közel 99%) emiatt utólag kapja jellegzetes árnyalatát: a gyártók oxidációs eljárást alkalmaznak, gyakran vas-glukonát (E579) hozzáadásával. A színezés tényét az élelmiszercímkéken is fel kell tüntetni: ha azt látjuk, hogy „oxidációs eljárással színezett”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a bogyók színe nem természetes érési folyamat eredménye.

Kapcsolódó cikkeink