Kedvező külkereskedelmi mérleg márciusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 05. 11. 00:01

Kedvezően alakult a külkereskedelem márciusban az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a második félévben már gyorsabb import növekedésre és év végén 5 milliárd euró körüli egyenlegtöbbletre számítanak.

A külkereskedelmi mérleg többlete a KSH első becslése szerint  márciusban 653 millió euró (172 milliárd forint) volt, az egyenleg 167 millió euróval (25 milliárd forinttal) javult az előző év azonos időszakához képest. Euróban számolva a kivitel 18, a behozatal 16 százalékkal nőtt a múlt év márciusához viszonyítva.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az aktívum ténye nem okozott meglepetést, de a mértéke a várakozásokat felülmúlta. A Takarékbank 510 millió eurós külkereskedelmi többletet várt márciusra. Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint viszont nem volt annyira meglepő a márciusi többlet, a bank 696 millió eurót prognosztizált korábban, ezzel együtt is kedvezően alakult a márciusi külkereskedelem.
Mindkét elemző egyetértett abban, hogy egyelőre a belső fogyasztás élénkülése várat magára, míg a külpiacok már kezdenek magukra találni. Úgy vélték, hogy az év második felében az import és az export bővülése közötti különbség csökkenni fog. Mind a Takarékbank, mind az MKB Bank elemzője 5 milliárd euró körüli éves külkereskedelmi többletet vár 2010-re – írja az MTI nyomán az mfor.hu.
Kapcsolódó cikkeink