Kartellezett a Kraft és a Krüger

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 19. 12:30

A német kartellhivatal vizsgálata kimutatta, hogy a Kraft és a Krüger tiltott áregyeztetést folytatott az általuk forgalmazott instant cappuccinók kapcsán, ezért a két cégnek összesen 9 millió eurós bírságot kell fizetnie.

Andreas Mundt, a kartellhivatal elnöke a Süddeutsche Zeitungnak elmondta: a két cég két éven keresztül bizonyítottan egyeztetett áremeléseket folytatott, csomagonként 20-40 cent értékben. A német fogyasztók emiatt jóval magasabb árat fizettek a termékekért, ezért a szervezet 9 millió euró bírságot szabott ki a cégekre.

Az eljárást a Melitta nevű cég kezdeményezte, a brémai vállalat egyébként szintén részt vett a kartellben, de a hatóságoknak nyújtott segítségért cserébe megúszta a bírságot. A Kraft teljes mértékben együttműködött az eljárásban, aminek a lap szerint a büntetés jelentős csökkentése az eredménye.

Nem ez az első alkalom, hogy a német kartellhivatal fellép a kávés cégek ellen; 2009-ben a Tchibo, a Melitta és a Dallmayr összesen 160 millió eurót fizetett ki hasonló okból, tavaly nyáron pedig további nyolc vállalatot bírságolt meg a hivatal, összesen 30 millió euróra – írja a Süddeutsche Zeitung nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink