Karácsonyi ajándék: vissza a „feladónak”

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 29. 00:04

Miután december 24-én délután véget ért a karácsonyi bevásárlási roham, a legtöbb helyen – a vasárnap is nyitva tartó üzletekben december 27-én, máshol december 28-án – megkezdődött az újabb, ezúttal visszavásárlási láz.

A jogszabályok szerint a kereskedők csak a hibás termékeket kötelesek visszavenni és jóra kicserélni, erre is csak a vásárlás blokkal igazolt vásárlás napja után 3 napig kötelezhetők. Aki online vásárolt, annak könnyebb dolga van, ő a termék kézhezvétele után 8 napig indoklás nélkül elállhat a vásárlástól.
A karácsonyi időszakban azonban a kereskedők több szempontból is rugalmasabban kezelik a kérdést. A határidők sokszor jócskán kitolódnak, van például olyan hipermarket, ahová január 3-ig visszavihetjük a karácsonyi ajándékdömpingben ránk zúdult dolgokat. Már vásárlásra is nem egyszer azzal biztatnak, hogy ha nem tetszik a termék a megajándékozottnak, akkor az ünnepek után akkor is kicserélik, ha nincs vele minőségi probléma. A legnagyobb forgalmú áruházláncok karácsony után megerősített ügyeletet tartanak az ügyfélszolgálatoknál. A vásárlás utáni második, visszaváltási roham jellemzően intenzívebb, egyebek mellett azért, mert sokkal rövidebb ideig tart, mint a vásárlási szezon.
Fontos tudni azt is, hogy a visszaváltáskor az akciósan vagy leértékelve vett árucikkekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a rendes áron értékesített termékekre. Önmagában arra hivatkozva tehát, hogy kiárusításban adtak el valamit, egyetlen kereskedő sem tagadhatja meg a cserét vagy a visszaváltást vagy a garancia érvényesítését. Ez alól kivételt jelenthet viszont, ha sérült terméket vásárolunk a sérülése miatt alacsonyabb áron, majd emiatt a sérülés miatt akarjuk a garanciát érvényesíteni.
Aggályosnak érezhetik a visszaváltást azok is, akik piacokon, alkalmi jelleggel működő vásárokban vették meg az ajándékot. Elvileg azonban nekik sincs okuk aggódni: nyugtát minden vásárláskor kapniuk kell, márpedig a kereskedőnek a nyugtán fel kell tüntetnie cége székhelyét is, vagyis azt a helyet, ahol állandóan elérhető. Így akkor sem jelenthet problémát a csere, ha a vásár véget ért, a sátrakat elbontották, ezért úgy tűnhet, hogy nincs hová visszavinni az ajándékot – írja az Index.

Kapcsolódó cikkeink