Kapósak az európai disznók
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 35 százalékkal több sertéshúst (1,3 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2016 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint 60 százaléka Kínába, Hongkongba és Japánba irányult. Kínába az egy évvel korábbinál 96 százalékkal, Japánba 23 százalékkal, Hongkongba pedig 46 százalékkal több uniós sertéshús került. A közösség januártól májusig, 10,5 ezer tonnás sertéshúsimportja az egy évvel korábbi adathoz képest 14 százalékkal csökkent. A behozatal 64 százaléka Svájcból származott.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak 2 százalékkal növelték a sertések átvételi árát 2016 26. hetében az előző hetihez viszonyítva. A sertésárak átlagosan 9,6 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: Gazdasági fellendülés és történelmi lehetőségek 2025-re
Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismertette a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >