Kapósak az európai disznók
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 35 százalékkal több sertéshúst (1,3 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2016 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint 60 százaléka Kínába, Hongkongba és Japánba irányult. Kínába az egy évvel korábbinál 96 százalékkal, Japánba 23 százalékkal, Hongkongba pedig 46 százalékkal több uniós sertéshús került. A közösség januártól májusig, 10,5 ezer tonnás sertéshúsimportja az egy évvel korábbi adathoz képest 14 százalékkal csökkent. A behozatal 64 százaléka Svájcból származott.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak 2 százalékkal növelték a sertések átvételi árát 2016 26. hetében az előző hetihez viszonyítva. A sertésárak átlagosan 9,6 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a lakosság fogyasztása?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a külkereskedelem?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >Európai zöldség- és gyümölcstermesztők fogtak össze az európai termékekért
Az európai zöldség- és gyümölcstermesztők összefogtak és kampányt indítottak az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hullámok a cégtrendben – a felszámolások és cégalapítások változó arcai
Csökkenő megszűnések mellett is csökkenő cégszámok a cégtrendben. A cégalapítási…
Tovább olvasom >IGD: A retail média és a hatékonyságnövelés fontos lesz 2024-ben
Az alábbi cikkünkben azt az IGD nemrégiben megjelent előrejelzésében felvázolt öt…
Tovább olvasom >Óvatosan, de tudatosan terveznek a hazai vállalkozások – VOSZ Barométer üzleti hangulatelemzés – 2024. I. negyedév
A bizonytalanság továbbra is erősen érezhető a hazai vállalkozások üzleti…
Tovább olvasom >