Kapósak az európai disznók
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 35 százalékkal több sertéshúst (1,3 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2016 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export több mint 60 százaléka Kínába, Hongkongba és Japánba irányult. Kínába az egy évvel korábbinál 96 százalékkal, Japánba 23 százalékkal, Hongkongba pedig 46 százalékkal több uniós sertéshús került. A közösség januártól májusig, 10,5 ezer tonnás sertéshúsimportja az egy évvel korábbi adathoz képest 14 százalékkal csökkent. A behozatal 64 százaléka Svájcból származott.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak 2 százalékkal növelték a sertések átvételi árát 2016 26. hetében az előző hetihez viszonyítva. A sertésárak átlagosan 9,6 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
KSH: 2,2 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet az I. negyedévben
2025 I. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 3,6, importja…
Tovább olvasom >Orosz uborka önti el uniót: feszül a lengyel termelők piaca
Bár az Európai Unió az orosz mezőgazdasági termékekre vonatkozó szankciós…
Tovább olvasom >Új lendületet kapna az egységes piac: uniós stratégia a kereskedelmi akadályok lebontására
Az Európai Bizottság új stratégiával frissítené fel az egységes piacot:…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben csökkentek, éves szinten nőttek a termelői árak áprilisban
Az euróövezetben és az Európai Unióban (EU) havi összevetésben csökkentek,…
Tovább olvasom >Beperelte a Sheint a Tudatos Vásárlók Egyesülete: sötét trükkökkel manipulálják a vásárlókat
A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) több európai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen…
Tovább olvasom >Óvatos optimizmus a turizmusban: májusban javult a konjunktúra, de még mindig mínuszban az ágazat
2025 májusában enyhe javulásról számoltak be a turisztikai vállalkozások: a…
Tovább olvasom >