Júliustól nincs egyszer használatos műanyag Portugáliában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 26. 14:14

2021. július 1-jétől tilos Portugáliában az egyszer használatos műanyagok használata, különösen az éttermekben. Az Unió minden országára nézve kötelező érvényű európai irányelvet a portugál kormány döntése értelmében tavaly bevezette volna, de a világjárvány közbeszólt.

A nemzeti törvénytervezet az ipari szereplőket, kereskedelmi vállalatokat, márkákat, önkormányzatokat, egyetemeket, iparági szövetségeket és hulladékkezelőket is tömörítő PPP (Portugese Pact for Plastics) szerint a jelenlegi szabályozásnál tovább mehetett volna, mivel az előző változat mindennemű egyszer használatos csomagolásra és nem csupán a műanyagra vonatkozott. Hasonló kritikával éltek környezetvédő szervezetek is, rámutatva, hogy a végső javaslat az eredeti változatokhoz képest „gyengébb” lett.

A céljául 2025-ig a 100%-ban újrahasználható, újrahasznosítható és komposztálható műanyag csomagolásra átállást kitűző PPP-koordinátora szerint bár nem Európa a legfőbb szennyező, mégis Európának kell vezető szerepet játszania a műanyagszennyezési probléma megoldásában.

Kapcsolódó cikkeink