Enyhén csökkentek a világpiaci élelmiszerárak
Júliusban enyhén csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 0,8 százalékkal 161,9 pontra süllyedt az előző havi 163,2 pontról.
A júliust megelőző öt hónapban még rendre emelkedtek az árak.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.
A FAO csütörtökön kiadott jelentése szerint júliusban a gabonaféléket és a növényi olajokat alacsonyabb áron jegyezték a nemzetközi piacon, míg a tejtermékek, húsfélék és a cukor drágult.
A szemes termények ára 5,6 százalékkal csökkent, miután az Egyesült Államokban, a világ legjelentősebb kukorica termesztő és exportáló országban kedvező volt az időjárás a fontosabb kukoricatermelő régiókban. A Fekete-tenger környékén bőségesen áll rendelkezésre búza, így annak is kedvezőbb lett az ára. Ezzel szemben a basmati és hosszú szemű rizskészletek fogyatkozásával a rizs valamelyest drágult.
Május óta tart a lefelé menő trend a növényi olajok esetében. A júliusi 2,8 százalékos csökkenés mögött alapvetően a pálmaolaj áll: az ára öthónapos mélypontra süllyedt, mert Dél-Ázsiában jól áll a termés, miközben a globális kereslet inkább nyomott. A szója-, napraforgó- és repceolaj ára is mérséklődött a várhatóan bőséges készletek miatt.
Az alapvető élelmiszer alapanyagok további csoportjai nemzetközi szinten drágultak.
A tejtermékeken belül (+3,2 százalék ) főleg a vajért kellett többet fizetni, bár az ár az előző évekhez képest még így is alacsony szinten van.
A húsfélék ára 1,3 százalékkal nőtt az Európai Unióban tapasztalható vágósertés-hiány és a csendes-óceáni térség alacsonyabb birka- és marhahús kibocsátása miatt. A nemzetközi kereslet a hús iránt továbbra is erős, kiemelten például Kínában vagy más ázsiai országokban.
Júliusban felértékelődött a brazil valuta az amerikai dollárral szemben, részben emiatt is emelkedett, 2,2 százalékkal, a FAO által regisztrált cukorár.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint a FAO a mezőgazdaságnak a 2016 és 2025 közötti időszak kilátásairól készített, júliusban közzétett jelentésében azt jósolta, hogy stabilak lesznek az árak, mert lassabban növekszik majd az élelmiszerek iránti globális kereslet, miközben a mezőgazdasági termelékenység emelkedésének és a vetésterületek enyhe bővülésének köszönhetően fedezni tudják az igényeket. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszerek és alkoholmentes italok árnövekedése tovább gyorsult Ausztriában
Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedési üteme az előzetes becsléssel…
Tovább olvasom >FAO: a globális élelmiszerárak minimálisan emelkedtek márciusban
Márciusban alig változtak, minimálisan emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: az árrésstop hatására számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot is
Számos élelmiszernél az árak csökkenése elérte akár a 40-50 százalékot…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >