Júliusban 4,2 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 22. 11:50

Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az elsőnél.

Júliusban is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 7,5 százalékos növekedést, az üzemanyag-eladások 3,4 százalékkal emelkedtek a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9 százalékos volt az értékesítés volumenének éves összevetésű növekedése.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az eladások 14 százalékkal nőttek a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-, 13 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-, 12 százalékkal a használtcikk-, 4 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, és 3 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben. A forgalom lényegében nem változott a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8 százalékkal emelkedett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,9 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést – közölte a KSH.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 901 milliárd forint volt júliusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-júliusban a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelzett a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink