Júliusban 0,2 százalék volt az euróövezeti és a német infláció

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 31. 11:08

Júliusban stabilan 0,2 százalékon állt az euróövezeti éves infláció az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kimutatása szerint.

EU

Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak, és megegyezik az előző havival.

A maginfláció, az energiaárakat és az élelmiszer nyersanyagokat leszámítva éves összevetésben 0,9 százalék volt júliusban, 10 bázisponttal az előző havi 0,8 százalék felett. Elemzők a júniusival megegyező 0,8 százalékot jeleztek előre júliusra.

Az eurózóna legerősebb gazdaságának számító Németországban júliusban 0,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a júniusi 0,3 százalék után.
Júliusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Júniusban még csökkenést mértek, 0,1 százalékosat.

Elemzők kissé nagyobb, 0,3 százalékos növekedésre számítottak éves és havi összevetésben is.
Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HCPI) évi 0,1 százalékkal, az elemzői várakozásokkal megegyező mértékben emelkedett a júniusi 0,1 százalékos növekedés után.

A harmonizált havi áremelkedés mértéke 0,3 százalék volt júliusban, szintén az előrejelzésekkel megegyezően, míg júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az árak havi szinten. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink