Jót mutat a marhamérleg

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 22. 10:18

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági és élelmiszeripari termék piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból, még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

marha

A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy Magyarország élőmarha-exportja 11 százalékkal emelkedett 2016. január–októberben a 2015. január–októberihez képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Oroszország voltak. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova több mint a kétszeresére emelkedett a kivitel. Az Oroszországba szállított mennyiség 13 százalékkal csökkent, míg Ausztriába 5 százalékkal több szarvasmarha került. Magyarország élőmarha-importja 7 százalékkal csökkent 2016. január–októberben a 2015 első tíz hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha több mint fele Hollandiából, Németországból, Romániá­ból és Ausztriából származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 16 százalékkal, értéke 19 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A marhahúsimport mennyisége öt százalékkal, értéke tíz százalékkal nőtt. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából és marhahúsból a megfigyelt periódusban.

***

Magyarországon tavaly decemberben a nyerstej kiviteli ára, kilónként 104,67 forinttal 18 százalékkal haladta meg a belpiaci árat. De ezzel – 2016 áprilisa óta először – csökkent négy százalékkal az előző havihoz viszonyítva, viszont a 2015 decemberi árat 31 százalékkal haladta meg. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 31 százalékkal csökkent decemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 15 százalékkal, a feldolgozók 60 százalékkal kevesebb nyerstejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstejkivitele csaknem négyszerese volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

***

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a márciusi szállítású malmi búzát tonnánként 41 ezer forintért, a májusi szállításút 42 ezer forintért jegyezték 2017. január 12-én. A magyarországi fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 38-39 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica 2017. január első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 16 százalékkal múlta alul. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 415–420 euró/tonna között mozgott 2017 első két hetében. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 101–102 ezer forint/tonna áron cserélt gazdát a napraforgómag 2017. január első hetében, az egy évvel korábbinál 13 százalékkal olcsóbban. A globális bioetanol-kibocsátás 2017-ben az előző év szintjén stabilizálódhat. //

Kapcsolódó cikkeink