Jön az erős ügyfél-hitelesítés

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 09. 16. 11:13

Szeptember 14-től a Módosított Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) részeként bevezetésre kerül Magyarországon is az erős ügyfél-hitelesítés (SCA), ami a legnagyobb változást az elektronikus kereskedelemben hozza el. A kétfaktoros tranzakció-jóváhagyás a felhasználók számára érezhető változást jelent majd az eddig megszokott online fizetési folyamatokhoz képest.

Egri Szilvia
stratégiai elemző
FinTech Group Kft. és
Azonnali Fizetés
Szolgáltató Centrum

Hogyan változik a fizetési folyamat? Jelenleg a kártyás fizetési folyamat alapvetően két lépésből áll: a fizetés engedélyezéséből és a fizetési kártya (mögötti egyenleg) terheléséből. Ez a kétlépcsős folyamat egészül ki egy harmadik lépéssel, a hitelesítéssel, melynek célja a kártyával történő visszaélések megakadályozása, a tranzakció biztonságának növelése. Amikor az erős ügyfél-hitelesítés életbe lép, minden internetes bankkártyás fizetés esetén (is) kötelező lesz a 2-faktoros tranzakció-jóváhagyás. Ennek hiányában a fizetési tranzakciót a felhasználó bankja el fogja utasítani.

A PSD2 szabályoknak megfelelő ügyfél-hitelesítési faktorok, eljárások

Az Európai Bankhatóság (EBA) részletesen elemezte a jelenleg ismert hitelesítési eljárások jogszabályi megfelelését, és a 2019. június 21-én kiadott Véleményben az alábbiakat fogalmazta meg.

1. A felhasználó biológiai tulajdonságai

Az EBA álláspontja alapján a felhasználó fizikai valója mellett pszichológiai valójához tartozó biológiai tulajdonságai és viselkedési mintázatai is számításba vehetők. A jelenleg használt biológiai tulajdonság alapú faktorok közül megfelelő lehet pl. az ujjlenyomat vizsgálata, hangfelismerés, véna szkennelése, kéz- és arcelemzés, retina és írisz szkennelése, billentyűzet használati mintázata (pl. ütéserősség), pulzus vagy a felhasználót egyértelműen azonosító testmozgásmintázata, valamint a felhasználó eszközhasználata (pl. az eszköz dőlésszöge használat közben).

2. Birtoklás alapú faktorok

A birtoklás nemcsak fizikai, hanem virtuális eszközök (pl. egy alkalmazás letöltése) birtoklását is jelentheti. Az EBA által elfogadhatónak tartott birtoklás alapú faktorok:

Az eszközön generált vagy fogadott, egyszer használatos jelszó (OTP) vagy aláírás.

Leolvasható QR-kóddal igazolt kártya vagy eszköz.

Mobilalkalmazások, webes böngészők, nyilvános vagy magánkulcsok átadásán (digitális aláírás) alapuló eljárások abban az esetben, amennyiben az alkalmazás és az eszköz között egyedi kapcsolat jön létre (pl. a készülék biztonsági tároló elemén – secure element – tárolt kulcsok révén).

Dinamikus (a kártya felületén meg nem jelenített) biztonsági kóddal ellátott kártya.

Az EBA véleménye alapján a szabályozás birtoklás alapú hitelesítési faktorokkal szemben megfogalmazott követelményeit nem teljesítik pl. a kártya felületére nyomtatott, a kártya adatait tartalmazó jelenleg ismert megoldások.

3. Tudás alapú hitelesítési faktor

Az EBA értelmezésében a szabályozási követelményeket kielégíthetik: jelszó, PIN-kód, jelmondat, kérdésekre, feladványokra adott válasz, megtanult képernyőmozdulat, a kártya biztonsági kódja, amennyiben azt a kártyától elkülönítve juttatja el a szolgáltató a felhasználóhoz – mint ahogy pl. egy új kártya PIN-kódját.

A kártyára nyomtatott kártyaadatok, valamint a felhasználónév és az e-mail cím nem tekinthető tudásalapú hitelesítési faktornak. //

Kapcsolódó cikkeink