Jöhetnek nálunk is a rovarfarmok

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 01. 11:07

Minden támogatást megkapnak a magyar hatóságoktól azok a vállalkozók, akik rovarfarmot létesítenének idehaza – írja az mfor.hu.

Hazánkban is adottak a lehetőségek rovarfarmok létesítésére – derül ki Nagy István, agrárminiszter Vadai Ágnes, DK-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából. Vadai arról érdeklődött, Magyarország szeretne-e a nagy agrárpotenciállal rendelkező országok konkurensévé válni rovarfehérje előállítás tekintetében, illetve ilyen módon kíván-e környezetkímélő lenni az állati takarmányozás terén.

Az Európai Uniós szabályozás egyébként érdekesen kezeli a rovarfehérjét, használata ugyanis sem tiltva, sem engedélyezve nincs. A társállatok és a halak takarmányozásában engedi az unió, egyes tagállamokban ráadásul humán élelmiszerként is megvásárolható, a gazdasági állatok takarmányozását eddig nem engedélyezték. Jövőre azonban már a baromfi-takarmányozásban engedélyezett lesz a rovarfehérje használata és 2020-21-ben a sertésnél is zöld utat kaphat ez az alternatív fehérjeforrás. Franciaországban és Hollandiában már komoly volumenben hoztak létre ilyen termelőüzemeket.

Nagy István hangsúlyozza: az ilyen konkrét beruházások megvalósulása elsősorban nem állami, hanem privát szektori kérdés.

“Amennyiben a takarmányipari szereplők ilyen tevékenységet kívánnak megindítani, a magyar hatóságok minden támogatást meg fognak ehhez adni, ideértve a jogszabályi követelményekről való tájékoztatást, illetve a feltételek fennállása esetén a jogszabály alapján szükséges engedélyek megadását.”

Egyes becslések szerint éves szinten akár 10 ezer tonnás igény is jelentkezhet a rovarfehérje iránt a haszonállat-piacon. (mfor.hu, Székely Sarolta)

Kapcsolódó cikkeink