Jogsértő bejegyzés a Tokaj-ügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 18. 00:06

Az Európai Bizottság jogsértő eljárása nyomán éleződhetett ki a magyar-szlovák borvita – állítja Tabajdi Csaba uniós képviselő, aki írásban szólította fel az Európai Bizottságot a jogsértő állapot tisztázására.

Az Európai Bizottság az elmúlt hetekben megsértette az uniós jogszabályokat. A közösség új borszabályozást, vezet be, a borok minőségét jelölve. Erre a földrajzi jelzések védelmének két kategóriáját, az oltalom alatt álló eredet megjelölést (OEM) és az oltalom alatt álló földrajzi jelzést (OFJ) vezeti be, illetve különbözteti meg. És itt vétett az uniós Bizottság, amikor eleget tett a szlovák kérésnek, és a „Tokaj” jelzés estében mind a két jelölést elfogadta. Az Unióban ugyanis nem lehetséges ugyanazt a jelölést OEM-ként és OFJ-ként is regisztrálni.
Tabajdi Csaba jelezte, hogy az ügyben 2010. március 15-én írásbeli kérdés formájában az Európai Bizottsághoz fordult, és felszólította az uniós intézményt a jogsértő állapot tisztázására.
Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő szerint a kormány konfliktuskerülő politikája nem vált be a szlovákokkal szemben, nincs más lehetőség: késedelem nélkül az Európai Bírósághoz kell fordulni.
Az Európai Bizottság szóvivője előzőleg arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Brüsszel levélben kéri a szlovák hatóságokat a Tokajjal kapcsolatos nemzeti szabályozás egyes részleteinek tisztázására, beleértve a név regisztrálását az egységes elektronikus bornyilvántartási rendszerben. Roger Waite szóvivő hozzátette: a bizottság azt reméli, hogy a hosszú ideje folyó vita kétoldalú alapon oldódik meg a két ország között, de továbbra is kész segíteni a témáról folyó tárgyalásokat – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink