Jelentősen nőtt a bejelentett új állások száma tavaly decemberben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 19. 13:00

Tavaly decemberben több mint 10 ezer munkáltató csaknem 33 ezer új álláshelyet jelentett be Magyarországon, így novemberhez képest 11,1 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest pedig több mint kétszeresére nőtt a bejelentett új munkahelyek száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett statisztikából. A legtöbb új állásbejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyéből érkezett, utóbbiban 2600, előbbiben 5400 új állást regisztráltak.

Az újonnan bejelentett állások 29,9 százaléka volt nem támogatott álláshely, 70,1 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma (ennek nagy része közfoglalkoztatás) keretén belül kínálták a munkáltatók. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyében és Budapesten a nem támogatott állások voltak túlsúlyban, mind a négy területen 70 százalék felett volt az elsődleges munkaerő-piacon kínált állások aránya – derül ki az adatokból.

Az új támogatott állások száma decemberben 23.400 darab volt, ami egy hónap alatt 21,1 százalékkal (4.100 darabbal), 2010. decemberhez viszonyítva pedig 5,6-szeresére (több mint 19 ezerrel) emelkedett.

A hónap folyamán 65.400 állás állt rendelkezésre, amelyből több mint 25.000 maradt betöltetlen.

2011 végén, a decemberi zárónapon 552.300 álláskeresőt tartottak nyilván, ami az előző hónaphoz képest 4,9 százalékos emelkedést, míg az előző év azonos időszakához képest 6,6 százalékos csökkenést jelent. A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.

A NMH adatai szerint tavaly decemberben egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 7,7 százalékkal, a nőknél 2,3, a szakképzetleneknél pedig 5,3 százalékkal emelkedett, míg a diplomásoknál változatlan maradt. Az előző év decemberhez viszonyítva a férfiak körében 9,8, a nőknél 3,1 százalékkal csökkent, a szakképzetleneknél pedig 6,4 százalékkal lett kevesebb álláskereső, míg a diplomás álláskeresők számában is volt egy kisebb, csaknem egy százalékos mérséklődés.

A tartósan regisztrált álláskeresők száma 0,6 százalékkal csökkent 2011 decemberében novemberhez képest. A decemberi zárónapon több mint 126 ezren voltak több mint egy éve állás nélkül, ez 2010 decemberéhez képest jelentős, csaknem 26 százalékos visszaesést jelent. A regisztrált álláskeresők között arányuk 22,9 százalék, 6 százalékponttal alacsonyabb mint az előző hónapban.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2.500 fős csökkenés tapasztalható a nyilvántartott álláskeresők számában, vagyis decemberben jelentősen visszaesett a foglalkoztatottak száma a szezonális ágazatokban, és gyakorlatilag eltűnt a többlet-munkaerőkereslet.

A tavaly decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 1,0 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,5 százalékponttal volt alacsonyabb a tavalyi év utolsó hónapjában.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 10,6 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2011. szeptember-novemberre a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,2 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 0,1 százalékponttal csökkent.

Tavaly decemberben 31 cég, 1132 munkavállalót érintő csoportos létszám leépítési döntést jelentett be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz. Novemberhez képest 37,2 százalékkal nőtt, míg 2010 decemberéhez képest 30,2 százalékkal csökkent az elbocsátandó munkavállalók száma. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink