Jelentősen csökkent a régióban a nem teljesítő hitelek állománya

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 24. 11:03

A kelet-közép-európai térségben a nem teljesítő banki hitelek (angolul non-performing loans, NPL) állománya a vonzó makrogazdasági környezet hatására 2015-ben 49 milliárd euróra csökkent – mondta Bíró Balázs, a Deloitte portfóliókezelési-tanácsadási szolgáltatások közép-kelet-európai vezető partnere a cég csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

penz2

Kifejtette: a Deloitte egyik legutóbbi elemzése szerint a nem teljesítő hitelek állománya a közép-kelet-európai régióban (KKE) 49 milliárd, a balti országokkal együtt összesen 51 milliárd eurót tett ki 2015-ben, amely egybeesik a 2014-től tapasztalható, regionálisan csökkenő trenddel.
A 2015-ös csökkenés főleg Magyarországon és Szlovéniában következett be, nálunk 31, Szlovéniában 20 százalékkal csökkent a nem teljesítő hitelállomány. Tavaly a lezárt és folyamatban lévő tranzakciók értéke meghaladta a 4 milliárd eurót.
Bíró Balázs jelezte: több kisebb bank is elhagyhatja Magyarországot a jövőben, de ez nem magyar specifikus trend, hanem az egész kelet-közép-európai régióra jellemző folyamat. A magyarországi bankok mérlegéből a rossz hitelek a vállalati szegmensben mára szinte teljesen eltűntek, most a lakossági jelzálog portfóliók következnek, 2018 végére a magyar bankrendszer megtisztulhat a nem teljesítő hitelektől – mondta a szakember.
Bíró Balázs elmondta: Nyugat-Európa mostani két legaktívabb piaca Olaszország és Spanyolország, a becsült adatok alapján 2016-ban Spanyolországban 13 milliárd euróra, Olaszországban 36 milliárd euróra rúghatott a lezárt, illetve még folyamatban lévő tranzakciók nagysága, ezzel szemben az Egyesült Királyságban és Írországban a banki mérlegek már kitisztultak. Eközben tavaly Magyarországon 2,1 milliárd eurónyi, Romániában 1,4 milliárd eurónyi nem teljesítő hitelportfólió cserélt gazdát, Horvátországban és Szlovéniában 0,5-0,5 milliárd eurót tehettek ki az ilyen tranzakciók. Megállapítható, hogy a KKE-régió országaiban a nem fizetett hitelek piacain meglehetősen aktívak az üzletkötők, rekord mennyiségű NPL-portfólió cserél gazdát Románia, Magyarország, Horvátország és Szlovénia piacain.
Bíró Balázs kiemelte: növekvő gazdasági teljesítmény, lendületesen fejlődő ingatlanpiac, csökkenő munkanélküliség, illetve növekvő szabadon elkölthető jövedelem jellemzi Kelet-Közép-Európa országait, ezek a tényezők ösztönzőleg hatnak a befektetőkre, vonzóvá téve számukra a régiót.
Kifejtette: Magyarországon a GDP stabil növekedési pályára állt, emellett a munkanélküliség csökkenése pozitívan befolyásolja a hitel-visszafizető képességet mind vállalati mind lakossági adósok esetében, ezzel párhuzamosan az ingatlanpiacok jelentős fellendülést mutatnak mind az árak mind a tranzakciós volumenek tekintetében.
Míg Magyarországon az elmúlt 2 évben a vállalati NPL-tranzakciók dominálták a piacokat, addig 2016 végén a nem fizetett lakossági jelzálog hitelportfóliók eladása is megélénkült. A Deloitte várakozásai szerint a nem teljesítő lakossági jelzáloghitelek értékesítése adhat új lendületet az NPL-piacoknak a következő 1-2 évben – jelezte Bíró Balázs. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink